Адвокат Расташки: Политиците негласно подкрепят рекета на ЧСИ-та и монополисти като отлагат решенията на този проблем

Адв.  Христо Расташки, който се наложи като спасител на жертвите на монополите и на ЧСИ-тата, нашумя с  видеата си с юридически съвети към гражданите с нарушени права. Той събра стотици хиляди последователи в социалните мрежи само за няколко месеца. Огромният брой потърпевши от рекета и тормоза на тези частни съдебни изпълнители и техните производни провокира адв. Расташки да основе нова политическа партия с името  „Граждански Права“ (ГП), която има за цел да воюва с нарушаването на правата на българите от ЧСИ-та и от монополите. Новата партия ще има 14 основни цели като,  уточнява адв. Расташки.  

„Най-интересните от тях са преобразуването на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) в държавни съдебни изпълнители и премахването на фирмите за събиране на вземания. Вече на всички е ясно, че б ез партия и влизане в парламента няма да може да спрем безобразията на монополите “, допълва още 33-годишният юрист.

Адвокатска кантора „Расташки“ е юридическа фирма в гр. София, която предлага правна помощ в областта на недвижимите имоти и административното право. От основаването си, дружеството работи изцяло в защита на гражданските права на обществото в административните и съдебни процедури. 

Адвокат Расташки, Асоциацията на потребителите алармира, че колекторски фирми тормозят потребители за сметки с изтекла 3-годишна давност. Как да реагират жертвите на колекторите в такава ситуация?
– Тъй като давността не се прилага служебно, а само след съдебно решение е необходимо потърпевшите, чиито сметки са изтекли по давност да заведат съдебно дело и да получат съдебно решение за изтеклата давност . След това никой колектор няма право да събира вземането и да ги притеснява, а ако това все пак се случва, препоръчвам да се обърнат към МВР и да входират жалба.

– Според закона периодичните задължения като сметка за телефон, парно имат давност от 3 години. Защо колекторите нарушават този закон и принудително събират тези задължения?
Колекторите трябва да събират вземанията си единствено чрез съдебно изпълнение на влезлите в сила решения. Те нямат и никога не са имали право да се свързват директно с длъжниците и да ги притесняват. Както уточнихме, дори да е изтекла давността, това трябва да се докаже по съдебен ред, за да се приложи практически от длъжника.

– Кой дава право на колектори да претендират за несъбрани  задължения към доставчици след изминали 5 години, каквато е практиката им?
– Едно вземане остава активно дори да са изминали въпросните 5 години давностен период без изпълнителни действия. Длъжникът следва да си потърси правата и да поиска от съда да прогласи давността му в съдебно решение, защото давността сама по себе си не се прилага служебно. Ако нямаме съдебно решение изпадаме в хипотеза на спор с колектора, като ние казваме, че има изтекъл давностен срок, а те го отричат и именно за това е необходим съдебен процес. В противен случай, колекторите ще продължат да опитват събиране на вземането си, дори да е изтекъл давностния срок.

– Често колекторът заплашва потребителя, че ще бъде даден на Частен съдебен изпълнител (ЧСИ), ако не плати веднага, а изнудването включва и законната лихва и „адвокатски“  хонорар. Има ли вариант да им бъдат отнети колекторските им права заради този рекет?
– За момента нямаме специална регистрация за колектор и нямаме лицензиране на тези фирми, така, че реално няма и как да бъдат наказани, тоест няма лиценз, който да им бъде отнет. Те участват в гражданския оборот на общо основание и за тях се прилагат същите правила, както за всеки кредитор. Нямаме никакъв държавен контрол върху тяхната дейност и няма администрация, която да ги следи. Те могат да надписват лихви и разноски, да изнудват гражданите по свое усмотрение, а единствената защита на длъжника е по общия и бавен съдебен ред. Имаше предложение за закон, с който да се лицензират и контролират колекторите, но за момента не е приет и няма действие.

– Според закона когато кредитор (топлофикация или друга комунална фирма) прехвърли задължения на колектор, той е длъжен да уведоми клиента си за това, в противен случай длъжникът не дължи нищо на третото лице. Спазва ли се това, според Вас? 
Уведомлението за цесия (прехвърляне на вземане) има действие единствено във връзка с плащането на задължението. Ако длъжникът плати на първоначалния си кредитор и не е уведомен, че вземането му е прехвърлено, то плащането му се зачита за валидно. От друга страна, ако длъжникът е уведомен, че вземането му е прехвърлено на нов кредитор, той няма право да плати на стария, а трябва да плаща само на новия си кредитор. Масово уведомление за прехвърлено вземане не се изпраща на длъжниците и те могат да платят на когото от кредиторите желаят, но това не облекчава по никакъв начин положението на длъжника.

– Направихте страница в Тик-ток със съвети към жертвите на колектори, ЧСИ-та и монополи, която вече има над 100 хиляди последователи. Кои са най-честите проблеми, за които българите търсят помощ?

– Българите масово са излъгани от некоректни заемодатели – фирми за бързи кредити, директно свързани с колектори и ЧСИ. Всичко е предварително подготвено, още от рекламата по телевизията, до вземане на кредита с огромни лихви и неустойки, през продаването му на колекторска фирма и достигане до частния съдебен изпълнител, с когото тези фирми работят. По този начин гражданинът попада в една предварително подготвена спирала от лихви и разноски на няколко свързани помежду си фирми и лица, от които няма никакъв изход.


–  Заради огромния брой потърпевши от тези рекетьорски частни фирми Вие са амбицирахте да направите партия Граждански права, с която да може да промените лобистките закони, които позволиха тормоза над хората. Това означава ли, че някои политици печелят от този рекет като задкулисни участници?

Голяма част от сериозните бизнесмени печелят от този рекет, като предполагам, че имат и политическа връзка. Жалкото е, че се работи срещу най-уязвимата част от населението, която прибягва до бързи кредити за задоволяване на базовите си потребности и обикновено няма друг избор. Ако политиците не печелеха от този вид рекет, той отдавна да е закрит, тъй като масово обществото е против колекторския бизнес.


– В медиите периодично излизат сигнали за нарушаване на закона от тези бухалки, които нарушават гражданските права, но нито една партия или политик не реагират и не се вземат мерки да се реши този проблем. Има ли яснота колко от нас са жертви на тези частни фирми?
Не само, че нито една партия не взема никакви мерки, а дори има известна подкрепа към колекторите, която е видна в законодателството ни. Именно липсата на закон, който да ги регулира и неприемането на предложения такъв закон, забавянето-протакането на закона за частния фалит – несъстоятелност на физически лица, промените в закона за абсолютната давност, които бяха направени в последния момент и я обърнаха да действа за 10 години само в бъдещ период и да бъде приложима едва 2031 г. с мотиви, че ще нанесе големи вреди на банки и колектори, показва, че политиката в България се води в посока за колекторските фирми и финансовите институции и против гражданските права на българина. 


– Как може да бъде решен този проблем – каква е практиката в другите европейски държави? 

Във всяка друга европейска държава има строги регулации за банки, бързи кредити и най-вече колекторски фирми. Имат действащи закони за фалит на физически лица и абсолютна давност. Именно тези три правни института помагат на физическите лица длъжници и им дават втори шанс, след като понесат последиците от незаплатените си задължения. Трябва да работим в тази насока и у нас, за да можем да разрешим проблемите на около милион български граждани, пострадали от ЧСИ и колектроският тормоз.

Едно интервю на Патриция Кирилова