Бележим ръст на двустранната търговия между България и Република Корея

България ще се стреми да привлече повече корейски инвестиции във високите технологии, аутомотив и здравеопазването

163.4 милиона долара – тоест ръст от 10 % спрямо същия период на миналата година, е достигнала двустранната търговия между България и Република Корея през първите 6 месеца на 2023 г., обяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов в рамките на среща на Българо-корейски бизнес клуб.
Форумът беше организиран от Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите KOTRA, която има 126 офиса в 86 страни по света. В срещата участваха директорът на Агенцията г-жа Юсон Хуанг, Н. пр. посланикът на Република Корея в България Бе Джонгин, както и представители на български и корейски компании.

Посланик Бе Джонгин обяви, че след трудните години около пандемията, днес се дискутират инвестиции в различни сектори в България, сред които енергетика, аутомотив, информационни технологии и др.
Република Корея е стратегически партньор на България в района на Източна Азия. „Страната ни има интерес да продължи двустранните отношения в търговията и икономическата сфера и вижда потенциал за тяхното развитие“, каза заместник-министър Павлов. България се стреми да привлече повече корейски инвестиции в сферата на информационните и комуникационните технологии, високите технологии, научните изследвания, аутомотив, транспорт, енергетика, здравеопазване и др.
Според икономическия заместник-министър нивото на корейските инвестиции в България не отговаря на възможностите за сътрудничество, които двете държави имат. Той подчерта, че страните имат нереализиран икономически потенциал, който следва да бъде насърчен.

СПОДЕЛЕТЕ