Бизнесдамата Румяна Борисова: Добрата идея е гаранция за успех в бизнеса 

Тя е собственик на една от водещите компании у нас –  БАСЕЙНИ.НЕТ

Бизнесдамата Румяна Борисова, носител на множество награди за предприемачество, е собственик на една от водещите компании у нас –  БАСЕЙНИ.НЕТ. Фирмата e лидер на българския пазар в продажбите и изграждането на басейни за частни домове, къщи за гости и хотели.

– Г-жо Борисова, създател сте на фирма, която е лидер в продажбите и в инсталацията на фамилни басейни у нас. Вече 18 години сте ексклузивен представител на най-големия европейски завод за производство на фамилни басейни и оборудване – Mountfield в Чехия. Има ли рецепта за развитие на такъв успешен бизнес?
– Според мен основната грешка, която много хора допускат, когато създават бизнес е, че очакват мигновено да сработи. Това е голям проблем особено, ако са инвестирани много пари в него. Моята рецепта е добрата идея. Всеки човек, който има печеливша идея може да започне свой бизнес и да го развие успешно дори от нулата. Ако идеята е наистина добра, не са необходими милиони или хиляди, тя сама ще ги произведе.

– Предлагате на клиентите си изобилие от услуги и продукти, за да ги улесните в поддръжката след закупуването на басейни. Как се справяте и с тези дейности?
Ние се различаваме основно по това, че всеки един служител в нашата компания познава всяка част на хилядите специализирани продукти в каталога ни от първо лице – техническите му характеристики, инсталацията и качеството му. Опитът, който сме натрупали, в това число разбира се и плодотворен, и горчив ни дава възможност да отсеем продуктовата гама и подобрим качеството
на услугите ни. Стремим се да предоставяме максимално много информация и обучение на клиентите ни, така че да не бъдат зависими от нас по отношение на поддръжката, а да могат, като нови собственици на басейн да познават поддръжката му и да оперират спокойно с него.

 –  Бизнесът постоянно се оплаква от липса на кадри, а Вие как задържате висококвалифицираните техници, които работят в компанията? 

– В нашият сектор кризата за кадри е огромна. Нашият бизнес е нишов и ние не можем да разчитаме на обучени хора, налага се да провеждаме дълго и скъпо струващо обучение на всеки техник. Понякога то трае с години, в други случаи след няколко изпълнени обекта новите кадри напускат и решават, че могат да инсталират перпетуум мобиле, започват частен бизнес от типа One person company и това понижава качеството на услугите в нашия сектор до грозно ниски нива. В много случаи щетите за клиента са твърде скъпо струващи или непоправими.
През последните години преустановихме непрестанното търсене и залагаме само на свръх високо квалифицираните кадри, с които разполагаме, като им осигуряване извънредно добри условия на труд и колектив, в който се чувстват ценени личности. Графикът ни е пълен обикновено от предходния сезон за следващия, но това ни дава възможност и да избираме обектите, които желаем да поемем.

– Специалистите от Baseini.NET са разработили подобрена иновативна конструкция за басейни за вграждане. С какво тя е по-добра и надеждна?
– На българският пазар цената е от решаващо значение. В този смисъл повечето продукти, които можем да намерим на доста ниска цена са наистина некачествени. Дилемата цена или качество съществува за всеки търговец тук и ние решихме да я разрешим, като съчетахме идеята за метална конструкция на сглобяемите басейни с панелна такава с по-голяма стабилност и двойна дебелина на стената и облицовката, която има всички технически характеристики – форма, размери, дизайн, дълбочина, хигиена на басейн от най-висок клас. Това дава възможност на нашите клиенти да имат няколко пъти по-евтин басейн за много по-кратки срокове с желания от тях дизайн и професионално оборудване.

– Наближава летният сезон – има ли ръст в търсенето на басейни за частни домове, къщи за гости и хотели?
– Тази година сезонът се очертава да бъде изключително силен и топъл. След няколко много дъждовни лета си пожелаваме силно както в цяла България, така и на черноморския бряг, за да подпомогне българския туризъм. Разбира се, ръстът се усеща при нас дори не сезонно, а почасово, когато на хоризонта има слънце. Основно басейните в България се отварят в средата на май и натоварването в нашия сектор ще продължи до септември.

– Има ли промяна в търсенето на басейни през последните години и каква е тя?
– Да, има промяна. Пандемията промени много пазара, увеличи търсенето, но намали предлагането, тъй като дълго време много продукти от други континенти липсваха на пазара. Междувременно българският потребител започна по-често да избира качеството и стана по-склонен и търпелив да чака за услуга от квалифициран доставчик. Това са положителни промени в сектора и се
надяваме да продължат на следващо ниво, в което да бъдат приети актуални разпоредби и регулации в сектора, които да заместят остарелите четиридесет годишни такива.

Предлагате басейни Royal, чиято цена е от 2 до 5 пъти по-ниска от тази на бетонен басейн с плочки, а дизайнът не отстъпва по нищо. Защо препоръчвате този вид басейни на клиентите си?
– Басейните Royal са нов, но и същевременно тестван във времето продукт, с който много се гордеем, защото доказва на практика, че красив дизайн, качество и стабилност са възможни без да се налага да бъде заплатена баснословна сума пари и без тежки строителни дейности, продължаващи с месеци. Другата много важна характеристика на тези басейни е лесната поддръжка и почистване на облицовката им. На практика плочки в Западна Европа през последното десетилетие не се използват, само на Балканите. Ние просто въведохме тази “новост” в България, като я включихме, като част от комплексния продукт, който създадохме.
При тези басейни целенасочено сме подбрали оборудване само на европейски производители, което няма конкуренция по отношение на качество и функционалност, като такова е включено дори в базовия им пакет.

– От края на 2023 год. използвате предимно стъклен пълнеж за филтърните системи. С какво те са по-иновативни и по-добри от тези на стандартния пълнеж – кварцовия пясък?
– Кварцовият пясък е отдавна познат на потребителите и се използва през последните десетилетия дори за пречистването на питейната вода. През последните години човечеството откри тези свойства и при стъклото, но увеличени няколко пъти. Филтриращата способност на стъклото е няколко пъти по-добра от тази на пясъка, и макар че някой доставчици на медия за филтри отричат това, ние можем от опит да го потвърдим. Така например в хотели с минерална вода с примеси на други вещества в Сапарева баня, например, стъклото улавя 3 пъти повече примеси във водата от пясъка. Отделно от това издържа над 10 години без смяна за разлика от пясъка, който сме сменя на 2-3 години.

– Фирмата Ви разполага с каталог от над 2000 продукта за басейни и резервни части, които осигурявате в период над 5-15 години след продажбата на продукта. Това как се оценява от клиентите?
– Резервните части са наистина голям проблем за българския потребител. Всеки ден в магазина ни идват хора носещи в торбички филтри и счупени части, които са обиколили всички възможни магазини в несполучливи опити да намерят съответната част. В повечето случаи нито потребителите, нито търговците са
запознати, че Търговският закон гарантира на потребителя и задължава търговеца да осигурява резервни части за всеки продаден продукт в срок от 5 години след продажбата. Ние успяваме да се справим обикновено с много по-дълги срокове благодарение на нашите доставчици и на факта, че сме официален и ексклузивен представител за България на всеки от тях. Дали клиентите ни го ценят? Тук не съм сигурна – нашите клиенти са свикнали с
това до огромна степен от твърде много години и смятам, че за тях е станало даденост.

– Казват, че за изграждането на всеки бизнес е нужна много любов. При Вас това ли е тайната за успеха?

– Създаването на този бизнес при мен започна от една мечта да имам басейн. Не можех да си позволя това, бях завършила току-що българска филология и си търсех работа. Времената бяха толкова трудни, че се стигна до наистина критична ситуация, в която нямаше дори средства за храна. Това беше период, в който едно лято берях манатарки в лозенската планина, за да оцелея.
Мечтите са тези, които тогава ме накараха да повярвам в днешния успех. Научих се сама как да направя онлайн магазин, взех пари на заем, с които наех една партерна аптека е панелен блок в гр. Елин Пелин, боядисах я сама и там преди 18 години поканих първите си клиенти. Тези хора са все още мои клиенти, приятелите и колегите ми помнят тези времена. Това наистина е история за мечтите, които преобръщат света и променят живота ни. Тайната на моя успех се крие в мечтите.

Едно интервю на Патриция КИРИЛОВА