България подкрепя Нова Зеландия за свободната търговия с ЕС

 Възможностите за развитие на двустранните отношения в рамките на Споразумението за свободна търговия между #EU и Нова Зеландия бяха обсъдени по време на среща на Н.Пр. г-жа Даяна Рийш, посланик на #NewZealand, акредитирана за България, със седалище в Брюксел с председателя на БТПП Цветан Симеонов.

🔴 Цветан Симеонов представи дейността на Палатата и услугите, които БТПП предлага в полза на бизнеса и направи обзор на икономическата ситуация в страната, акцентирайки върху данъчната система и мястото на България в международните класации.

🔴 Посланик Рийш информира, че предстои гласуване на Споразумението за свободна търговия от Европейския парламент през м. ноември, като се очаква ССТ да доведе до нарастване на двустранната търговия и инвестиции. Тя представи и водещите сектори в страната, сред които селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, дървопреработваща промишленост, лозарство и винарство и др.

🔴 Дипломатът сподели, че земеделските производители в страната не само, че не получават субсидии, но фермерите ще трябва да плащат и данък за емисиите парникови газове.

🔴 Симеонов приветства стабилния напредък в преговорите по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Нова Зеландия, като обърна внимание, че това ще доведе до разширяване на обхвата на сътрудничеството и ще разкрие значителни икономически възможности за дружествата и потребителите от двете страни.

🔴 Посланик Рийш сподели, че #Bulgaria и #NewZealand освен конкуренти на глобалния пазар, могат да си сътрудничат и допълват в секторите машиностроене, дървопреработваща и мебелна промишленост, хранително-вкусова промишленост и др.

🔴 В рамките на срещата бе обсъдено провеждането на съвместно събитие с Посолството на Нова Зеландия, с цел информиране на българския бизнес за ползите от Споразумението за свободна търговия и възможностите за фирмите.

Bulgarian Chamber of Commerce and Industry ще информира допълнително за предстоящата инициатива.

#bulgaria#newzealand#event#entrepreneurship