Българка от Англия бе отличена от Women Leaders Awards 2024 за здравни иновации

Бизнес дамата Албена Купър е вносител на медицински апарати

След повече от 20 години в чужбина, бизнес дамата Албена Купър се завръща в България с амбицията да пренесе най-добрите иновативни технологии в медицината за превенцията на здравето и за белодробни лечения. Тези инвестиции й донесоха и престижна награда от международния форум  Women Leaders Awards 2024, който се проведе в 5-звездния Hyatt Regency Sofia под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел.
В последните десет години Албена е била сътрудник и управител в семейната инвестиционна компания. Впоследствие навлиза в сектора на иновациите в здравеопазването и става представител на южнокорейски медицински апарат-аспиратор, изключително ефективен при белодробни заболявания.

„Избрах представителството на този апарат и заради лична мотивация – преди време баща ми почина поради липсата на такава технология в България и затова започнах проучванията за ефективността му“, споделя Албена, която е пример за бизнес дама, натрупала опит в развитата британска икономика и завърнала се на родна земя, за да сподели опита си.
Нейната компания – Адванс Мед, извършва външнотърговска и вътрешно търговска дейност на едро с медицински изделия и свързани с тях суровини и материали в девет страни. Фирмата продължава разширяването на портфолиото си и проучванията в сферата на медицинските иновации.

Албена Купър създаде и своя фондация – Адванс Мед Тех, която подпомага развитието на иновациите в медицината, както и обучения на кадри за работа с медицински уреди и машини в страната и в чужбина.
Албена е семейна, с две деца.