Българският университет в Тараклия приема студенти от следващата академична година

Това улеснява обучението и на българското малцинство в Молдова

Българският университет в Тараклия може да приема студенти още от следващата академична година, стана ясно по време на срещата в Давос между премиерите на България и Молдова – акад. Николай Денков и Дорин Речан. Двете държави подготвят документите, които да преобразуват Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Това е не само голяма крачка за образованието в региона, но и послание за това какво е Европа – възможности, свързаност и надграждане във всяка сфера на обществения живот“, посочи акад. Денков

Дорин Речан благодари лично на българския си колега за проекта за университета в Тараклия, като изтъкна, че идеята на акад. Денков ще помогне на Молдова и в противодействието на външни влияния в този район на страната.

Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство. Висшето училище е важно за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, за създаването на мост към българските образователни институции, усилва и връзката на българската общност в региона с нашата държава.

Молдова ще разчита на България и за енергийни доставки, стана ясно от срещата, по време на която министър-председателят запозна молдовския премиер с проекта за енергийна и транспортна свързаност по оста Гърция-България-Румъния. От нея ще може да се възползва и Молдова. „Кишинев силно се интересува от този проект“, заяви Дорин Речан и поздрави България и за влизането в Шенген. Според него, въпреки всичко – настроенията в Европа са за отваряне и разширяване, а това са очакванията и на Молдова.