Връчват Медицинските Оскари през юли в София

Деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024 ще отличи добрите примери в сектора

Започнаха номинациите за деветото издание на престижните BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта.
Церемонията ще се състои на 05.07. 2024 г. в Hyatt Regency Sofia. 
Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награди до 1 юли 2024 г. Номинации ще бъдат направени от здравни организации и специализирани медии и ресорни журналисти. Организатори на събитието са Global Media и агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION PR, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.
Global Media и агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION PR са организатори на годишните награди за значими постижения в бизнеса Business Awards, също така на призовете за луксозно строителство, на медийните награди Media Awards, както и на Балканските награди за туристическа индустрия. Те показват и добрите примери в бизнеса в морския регион с лятното събитие Black Sea Lifestyle Awards.

През миналата година наградите бяха връчени от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, който получи и специалната награда за Най-успешна здравна политика с обществено значение, както и от партньорите на събитието – д-р Николай Болтаджиев, председател на ЦЗПЗ, д-р Костадин Сотиров – член на УС на НСОПЛБ, Красимир Грудев – председател на УС на Националното сдружение на частните болници, медийни партньори и др.
Призьори от досегашните издания на конкурса са:  Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. д-р Александър Чирков
, проф. д-р Генчо Начев, проф. д-р Николай Петров, проф. д-р Ивайло Търнев,  доц. д-р Радосвет Горнев, проф. д-р Николай Габровски, проф. Христо Цеков, акад. Дамян Дамянов, проф. Младен Григоров, проф. Борислав Владимиров, д-р Димитър Пейчинов, д-р Асен Цеков, д-р Красимир Шопов, доц. д-р Николай Велинов, д-р Гергана Николова, д-р Мария Ивановска, 

проф. Григор Горчев от МУ Плевен, д-р Ивайло Христов от Медика Албена, проф.д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Славомир Кондов, д-р Галинка Павлова от БЛС,  д-р Иво Петров, доц. д-р Васил Каракостов,  проф. д-р Георги Чернев, д-р Валентин Ангелов, НК Детско здраве – УМБАЛСМ „Пирогов“, доц. д-р Венелин Герганов, д-р Николай Брънзалов (НСОПЛБ), д-р Петър Узов, д-р Илиян Шандурков, проф. д-р Силвия Чернинкова, проф. д-р Тошко Лисичков, д-р Нина Янчева, д-р Захари Захариев, д-р Майя Милева, доц. д-р Петя Димова, д-р Кр.Минкин и други. 

Носители на престижните отличия са и болниците: УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, многопрофилна болница „Света АННА“ София, ACIBADEM CITY CLINIC, МБАЛ „Токуда София”, Клиника по неврохирургия УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ – София,  Катедра Гастроентерология УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, столичната клиника ЕвроДерма, очна клиника „Вижьн“, AMAYA DENTAL CLINIC – Пловдив, MEDICAL KARACI и др.

Партньори на събитието са: Центърът за защита правата в здравеопазването, Националното Сдружение на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на частните болници и други. 

Категории и критерии:

GRAN PRI Голямата награда за значими постижения в медицината и дългогодишна дейност се връчва на лекари-доайени с национално и международно признание.

  • Професионално признание – Признание от колеги и пациенти, разширяване знанията и подобряване на уменията си чрез участие в международни и медицински форуми, медицинско образование и т.н.
  • Медицински Иновации -Ще бъде присъдена на лекар, медицински екип, болница, клиника с доказана далновидност и подход за решаване на здравните проблеми и подобряване на медицинските постиженията чрез въвеждане на нови, иновативни програми. Критерии за оценка – Разработва новаторски решения за предоставяне на грижите за пациентите в резултат на по-добър достъп , качество, непрекъснатост на грижите, резултати от пациенти.
  • Best Consulting – Ще бъде присъдена на лекар/екип, който предоставя на клиентите качествена консултация и специализирани услуги. Критерии за оценка – Перфектна комуникация с други лекари , показваща гъвкавост, надеждност и ангажимент за изключителна грижа за пациента.
  • Професионализъм в медицината – Присъжда се на лекар/екип/болница, които активно насърчават качеството в медицинските услуги, перфекционизма, въвеждане на иновативни програми с цел по-добро обслужване на клиентите. Критерии за оценка – Компетентност, надеждност, иновативност. Добри практики в обратната връзка с клиентите.
  • Постижения в областта на качеството и безопасността – Присъжда се на лекар/екип/болница, които оптимизират резултатите на пациентите и предпазват здравето от предотвратима вреда. Критерии за оценка – установяване на най-добри практики в тази сфера. Демонстрират образцово изпълнение на признати клинични услуги. Внедряват програми и услуги за подобряване обслужването и лечението на пациентите.
  • Доктор на годината – Присъжда се на доктор, който последователно постига високи стандарти в практиката на медицината и е признат за модел за подражание от неговите колеги. Критерии за оценка – Клинични умения, ръководство, сътрудничество. Клинични иновации
  • Болница на годината – Присъжда се на болница, която последователно постига високи стандарти в практиката на медицината. Критерии за оценка – Клинични умения, ръководство, сътрудничество. Клинични иновации.
  • Клинично сътрудничество и работа в екип – Наградата Клинично сътрудничество и работа в екип се представя на екипа, който успешно работи с колеги, съвместно взема решения за засилване на сътрудничеството и откритата комуникация. Критерии за оценка – Изгражда ефективни взаимоотношения на сътрудничество между различните групи, които да дефинират и да решават проблемите на пациентите.
  • Социална отговорност и човешки ресурси в медицината – Присъжда се на лекар/екип/болница, които насочват усилията си доброволно, без да са принуждавани от закона, за постигане на социални и екологични цели по време в техните дейности. Критерии: Иновации в областите на грижата за здравето на служителите, образованието и откриване на нови работни места. Наемане на специалисти и практическо обучение на студенти по медицина. Благотворителни кампании с цел превенция на населението.
  • Международно признание – Международно признание за високо ниво на управление, качествени услуги, непрекъснатото подобряване на качеството, както в сферата на обслужването, така и в управлението.