Евродепутат от мониторинговата група DRFMG е финалист за Women Leaders Awards 2024

Елена Йончева с престижна номинация от партньорите на Международния форум

EP Plenary session – European Union Agency for Asylum

Добрите примери в женското лидерство и предприемачество ще бъдат представени по време на Международния форум Women Leaders Awards 2024, който ще се проведе на 1 март 2024 г. в балната зала на 5-звездния Hyatt Regency Sofia.
Събитието е вдъхновено от основните ценности на Европейския съюз за равенство и борба с дискриминацията, съобщават организаторите от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS. Партньорите на събитието представиха и първия финалист за престижните златни статуетки – тя е депутат в Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите – тя е Елена Йончева. Освен, че е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на Подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) и заместващ член на Комисията по външни работи (AFET), тя е един от едва 14-те европейски депутати, част от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на правото и основни права (DRFMG).

Елена Йончева е изключително популярна с работата си като военен кореспондент и разследващ журналист, водещ на известни телевизионни предавания. Автор е на репортажи и документални филми от най-горещите точки на света, между които – гражданската война в Сирия, конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др. Отличена е с многобройни награди за журналистическата си работа.

В Европейския парламент работи по законодателството, свързано със свободата на медиите и плурализма, както и по всички инициативи за оценка на състоянието на върховенството на правото и демокрацията в държавите членки, с фокус върху България. Тя е сред вносителите на десетки резолюции, декларации, предложения за изменения в текстове на регламенти и директиви. Съдокладчик от името на Прогресивния алианс на социалистите и демократите е по редица законодателни и незаконодателни инициативи в областта на медиите, убежището, предоставянето на гражданство срещу инвестиции, отбраната и др.

Елена Йончева е заместник-председател на Делегацията за връзки с Израел, член е на Делегацията за връзки с Афганистан и е съдокладчик по Европейския акт за свободата на медиите. През юли 2023 г. тя беше избрана за докладчик в сянка по новата европейска директива за борба с корупцията.

От март 2021 г. е председател на екипа, който води преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета за новия Пакт за миграцията и убежището – правилата, по които ще се осъществява политиката на Европейския съюз за миграцията. Споразумението между институциите беше постигнато през декември 2023 г., след десет години на сложни дискусии и дебати. Пактът ще е в полза на България и всички държави членки по границата на Европейския съюз.

Влиза в политиката за първи път през 2017 г., когато беше избрана за народен представител с листата на коалицията „БСП за България“. За кратко време, около година и половина, тя успява да разкрие скандални случаи на корупция по високите етажи на властта.

Накратко – Елена Йончева знае какво трябва да се прави в сложни, кризисни и опасни ситуации. Познава цената на войната и на мира. Цени свободата и вярва, че европейското партньорство не трябва да е за нечия сметка. Не губи самообладание, концентрация и присъствие на духа. В нейно лице е доказателството, че жените не трябва да бъдат подценявани. Нещо повече – те могат да поемат лидерството в трудни ситуации.