Експертът Таня Китик: Едва 35 % интерес към финансирането на домашни фотоволтаици

Една от причините е липса на информираност

Юристът и експерт Таня Китик е консултант „Инвестиционно и бизнес планиране“ и сътрудник към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

  • Г-жо Китик, според Вас успешно ли приключи процедурата „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници на домакинствата“, по-известна като „Фотоволтаици за домакинствата“?

Отговор: Трудно ми е да Ви отговоря коректно на този въпрос. През декември 2022 година, когато се заговори за старта на тази програма, имахме няколко хиляди запивания за условията за кандидатстване, което свидетелстваше за нарастващ интерес към иновативни енергийни решения в домакинствата. При осигурен ресурс за около 10 хиляди домакинства, бяха подадени едва 2001 проектни предложения. Опасявам се, че не всички от тях отговарят на условията за кандидатстване и със сигурност ще има такива, които няма да получат подпомагане.

Искам да акцентирам, че това е първата такава процедура, която е насочена към гражданите в подобен мащаб и която им дава възможност да получат подкрепа за такъв вид инвестиции. Безвъзмездно подпомагане от 70% ( но не повече от 15 000 лева) за подобен разход на едно домакинство е наистина стимулиращо. Домакинствата, които получат подпомагане, ще бъдат доказателство и стимул за останалите, които желаят да кандидатстват на следващ етап, че европейските средства наистина достигат до „обикновения човек“, както често се изразяват нашите клиенти.

  • Подадени са едва 2001 проектни предложения. Каква е причината за толкова малък интерес към процедурата?

Отговор: Тук мога да споделя само своята теза по този въпрос. Интересът беше наистина голям, но голям процент от желаещите се отказаха да кандидатстват, тъй като смятаха, че средствата са предварително разпределени за „наши и ваши“, както между впрочем се говори за всички европейски програми. Това е едно от нещата, което сме обсъждали с всеки наш клиент и тези, които убедихме, че не е така – кандидатстваха. Други хора се отказаха, защото не желаеха да направят разход за проектни решения на части Електро и Конструкции, а това е едно от условията за допустимост. Имаше и една трета категория потенциални кандидати, които бяха  убедени, че след като ги одобрят по програмата, те ще трябва да се откажат от камините на дърва, пелети или печките си. Стигна се до там, че по групите в социалните мрежи се коментираше изключително масово, че ще има пунктове, в които всеки одобрен ще трябва да си носи печката или камината и ще му я конфискуват.

Аз и колеги сме се включвали доста често в подобни дискусии, за да разясняваме, че това са откровени лъжи и манипулации, прилагали сме текстовете на условията, но резултат нямаше.

  • Условията ли са причина за малкия брой участници в процедурата?

Отговор: Условията бяха изключително облекчени, документите също. Освен изготвяне на проектните решения и оферта от доставчик, не се изискваше нищо допълнително, с което всеки кандидат да не разполага – документ за собственост, лична карта, фактурите за електроенергия за последните 6 месеца и в зависимост от конкретен случай още 1-2 документа.

 По-скоро информационната достъпност е причината. По националните медии, които са най-гледани от гражданите, почти липсваше информация. Аз лично само веднъж попаднах на гост по тази тема, като разясненията, които бяха дадени бяха леко некоректни, да не използвам по-груба дума. Както вече споменах, в електронните медии се тиражираха много мнения, в огромната си част крайно неверни и негативни.

Липсваха онлайн срещи или разяснения от държавни експерти, липсваше адекватна информационна кампания. Аз и моя екип сме правили лайфове по социалните мрежи над 30 пъти, били сме канени по общини, за да правим разяснения по темата на гражданите, с цел повече хора да се информират и да кандидатстват. Като пример мога да дам Община Елен Пелин, там съм ходила 4 пъти само за тази програма и от тази община доста хора подадоха проекти.

Тук няма да спестя и една причина, която на мен лично ми направи много неприятно впечатление: инсталаторски фирми убеждаваха хората, че за да те одобрят, задължително трябва да си изградил системата си и тогава да кандидатстваш, което е крайно некоректно към клиентите им. И действително в последните 3 седмици имаше бум на изграждане и се подаваха документи за кандидатстване точно от такива клиенти.

  • Кои бяха слабите места в тази процедура и какво може да се подобри при нов прием?

Отговор: Процедурата като такава беше сравнително „удобна“ за кандидатстване, формулярът за кандидатстване не беше сложен за попълване. Всеки, който ползва мейл и някаква социална мрежа, може да се справи с него. Колегите от Управляващия орган бяха изработели много подробно ръководство за подаване на проекта стъпка по стъпка, за да е максимално лесно на всеки кандидат.

Имахме няколко запитвания относно подписване на файла, чрез който подаваме вече подготвения проект. Много кандидати не знаеха как да го подпишат, но с отдалечен достъп успяхме да помогнем на доста хора.

Смятам, че процедурата беше ясна, от управляващия орган отговаряха на поставените въпроси на време и подробно, което беше в голяма помощ на кандидатстващите и на интересуващите се.

Ще се потретя сигурно, но считам, че трябва да се направи по-добра организация на информираност, като трябва стратегията да е насочена към точната целева група и да е по-мащабна и ясна.

  • Едва 35% от наличния бюджет по процедурата ще бъдат усвоени от кандидатите. Какво ще се случи с останалия бюджет?

Отговор: Седмица преди крайния срок изпратих питане до Министерство на енергетиката с въпрос дали при толкова слаб интерес и малко кандидати няма да има удължаване на срока за кандидатстване ( към онзи момент имаше едва 870 подадени проекта, седмица преди крайния срок!). Получих отговор, че не се предвижда удължаване на срока, но ще бъде подготвена и обявена нова процедура в рамките на тази инвестиция. Надявам се тогава повече хора, които искат да изградят фотоволтаична система за нуждите на своето домакинство, да се подготвят и да кандидатстват. 

Едно интервю на Патриция Кирилова