Жени-лидери в дипломацията с отличия от Women Leaders Awards 2024

Международният форум е под патронажа на вицепремиера Мария Габриел

Дипломати от три континента ще бъдат отличени по време на церемонията Women Leaders Awards 2024 тази вечер – 1 март, в балната зала на 5-звездния Hyatt Regency Sofia,  съобщават организаторите от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS.

Специални награди за сътрудничество ще получат Н. Пр. г-жа Инид Мило – посланик на Република Албания, Н. Пр. г-жа Лина Омар – посланик на Република Ирак и Н. Пр. г-жа Закия ел Мидауи – посланик на кралство Мароко.
 Събитието ще представи добрите примери в женското лидерство и предприемачество. Форумът е вдъхновен от основните ценности на Европейския съюз за равенство и борба с дискриминацията.

Международният форум е под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи – Мария Габриел. Планираната ротация в българското правителство през март т.г. е уникална възможност страната ни за първи път в историята си да има жена-премиер от редовно избран кабинет. 
Кариерата на Мария Габриел е повече от вдъхновяваща – тя е избирана 3 пъти за член на Европейския парламент – 2009, 2014 и 2019 г. Отличава се с богата парламентарна дейност от 2009 до 2017 година в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на жените и равенството между половете. От 2014 до 2017 г. е заместник-председател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент. Двукратен носител на престижната награда „Евродепутат на годината“. Тя е първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) и заместник-председател на ЕНП Жени.
От юли 2017 до ноември 2019 г., Мария Габриел е европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество. Основни теми, които налага в европейския дневен ред, са цифровите умения, Стратегията на ЕС за изкуствен интелект, програмата „Цифрова Европа“, борбата с дезинформацията и фалшивите новини, високопроизводителните изчислителни технологии.
От декември 2019 до 10 май 2023 г. е европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Под нейно ръководство, програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“ и „Творческа Европа“ са с безпрецедентно висок бюджет за периода 2021-2027 г. и извеждат на преден план нови европейски инициативи, сред които европейски университетски алианси, европейска иновационна програма, младите научни изследователи и ролята им в европейското научноизследователско пространство, отключване потенциала на творческите и културни сектори в Европа, Европейска година на младежта 2022 г. По нейна инициатива е зададена амбицията на ЕС да се изгради европейско образователно пространство до 2025 г.Партньори на събитието са Зонта Клуб България,  Българската Търговско-Промишлена Палата, Association of the Bulgarian Leaders and Entrepreneurs – ABLE, Bulgarian Industrial Capital Association – BICA, Association Agora France, Agora Club Calais 8 France, Международният Институт за Сигурност и Сътрудничество и други.

Церемонията ще бъде предавана на живо в канала на News 24/7:

 https://www.youtube.com/channel/UCRtrmd5YuwuwCDjnl0RcR-A