Започват безплатни консултации за туберкулоза

Те ще се проведат от 16 до 20 септември в лечебни заведения

Безплатните консултации за туберкулоза ще бъдат в периода 16-20 септември 2024 г. в лечебните заведения за диагностика и лечение на болестта. Кампанията „Седмица на отворени врати” се осъществява по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България през периода 2021-2025 г. към Министерство на здравеопазването.

Благодарение на съвместните усилия на Здравното министерство, лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за изпълнението на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на заболяването, в страната се наблюдава тенденция за намаляване на болните – от 23,8 на 100 хил. население през 2013 г. до 13,5 на 100 хил. през 2023 г.

Целите на инициативата са да разшири възможностите за достъп до здравни услуги и да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата за симптомите, начина на заразяване, рисковите фактори, лечение и превенция. Всеки желаещ може да се възползва от скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за заболяване лица се извършват и допълнителни медицински изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще бъдат предприемани необходимите мерки за хоспитализация и лечение, за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията. Ранното откриване на туберкулозата и своевременното лечение води до намаляване на случаите.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. Списък на болниците, в които ще се провеждат безплатните консултации за туберкулоза – в сайта на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/4284

Снимка: Пресцентър МЗ