Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света

Един от водещите офталмолози – д-р Илиян Шандурков, е претендент за Медицинските Оскари 2024 

Докторът, извършил първата безшевна витректомия в България – медицинският директор на Очна клиника „ВИЖЪН“ и зам.-председател на Българското Дружество по Офталмолгия – д-р Илиян Шандурков, е финалист за Медицинските Оскари 2024. 

Организатори на церемонията BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, която ще се състои на 05.07. 2024 г. в Hyatt Regency Sofia, са Global Media и агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION PR, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders. 

  Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света, сочат данни на ООН, а най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, като 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени. До 2050 г. се очаква половината от световното население да е със зрителни нарушения.

В медицинската кариера на д-р Шандурков има още куп иновации – публикуване на първа по рода си монография за сухо око на български език през 2011 г., издаване на първи в България и втори в света атлас по Оптична кохерентна томография ангиография през 2016 г., само година след изобретяването на технологията за това изследване в световен мащаб.

Научната му дейност е свързана с издаването на книгите – „Сухо око диагностични методи и съвременни тенденции на лечение“ на ИК СТЕНО 2011 и Атлас по оптична кохерентна томография ангиография (Ангио-ОСТ) от издателство Мединформ 2016. Съавтор в учебник по Очни болести за студенти по Медицина. От 2013 г. е екзаминатор на Европейския борд по офталмология за придобиване на европейска диплома по очни болести в Париж. Член е на EURETINA.

Автор на десетки публикации в български и международни списания, носител на наградата за най-добър млад офталмолог на името на проф. Дъбов.

Д-р Шандурков завършва Медицинския Университет в София през 2001 г. През 2006 г. придобива специалност по Очни болести в Медицински Университет София. Специализирал е в Бон, Марбург, Хамбург, Хомбург Саар – Германия, в Ченай – Индия, във Венеция – Италия.

Снимки: Личен Архив