Индонезия отчита голям ръст на износ към България

Проведе се бизнес форум по програмата „Indonesia Spice Up the World“

Активни бизнес срещи между български и индонезийски компании бяха проведено по инициатива на Българската търговско-промишлена палата в рамките на програмата „Индонезия подправя света – Indonesia Spice Up the World“. Форумът се осъществи съвместно с посолството на Индонезия в София и на Министерството на туризма и творческата икономика на Индонезия.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри събитието и подчерта, че то е повод за съживавяне на активните двустранни търговски и бизнес отношения от периода преди пандемията. „Специфично за продуктите, които представят индонезийските производители днес е, че са екзотични и добре приети на европейския пазар поради липса на подобна местна продукция“, каза Симеонов. Подправките, чаят и кафето се свързват и с по-ниски транспортни разходи, което е в полза на крайния потребител.
„С оглед на положителните демографски промени в Индонезия, в посока ръст на населението, се надяваме България освен хъб за реализиране на инзонезийски продукти на европейския пазар, да се превърне и в привлекателна туристическа дестинация.“, отбеляза председателят на БТПП и предложи пълно съдействие от страна на организацията за осъществяване на тези планове.
Н. Пр. Иуан Богананта, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия в България, приветства участниците във форума и сподели, че търговската мисия на индонезийски кулинарни продукти в София тази седмица е следствие на посещението на индонезийския министър на туризма и творческата икономика в България през юни 2023 г. Той изрази мнение, че Индонезия разширява своя износ към България и през 2022 г. отчита 164 % ръст.
Много български компании от различни сектори се запознаха с предлаганите индонезийски продукти – кокосови продукти, кокосова палмова захар, кафе, разнообразие от чай, чай от моринга и продукти с моринга. Бяха проведени поредица от бизнес срещи и разговори с индонезийските компании. Събитието приключи с демонстрация на традиционен индонезийски танц от остров Ява.
Програмата на индонезийската търговска мисия в България, подготвена от БТПП, продължава със срещи във вериги хранителни магазини в София и посещение на изложението Интерфуд & Дринк в Интер Експо Център.