Най-атрактивното село Забърдо откри паметник от 320 войнишки каски

Кметът Валентин Черпоков с призив за мир за Деня на Европа

С 320 войнишки каски бе изграден нов паметник на входа на чепеларското село Забърдо, което се прослави с атракциите си в цяла Европа. 5-метровият надпис „МИР“ допълва композицията, в която е и Гълъбът на мира, също направен от военни каски. Създател на паметниците е скулптурът Антон Урдажиев по идея на кмета на селото Валентин Черпоков. В небето бяха пуснати и бели гълъби в чест на 79-годишнината от края на Втората световна война.

По време на откриването на композицията кметът на Забърдо направи и традиционния от 18 години насам курбан за жителите и гостите на селото. Този път той бе наречен за мир по целия свят.

„Преди около 2 години направихме и поставихме скулптурата „Гълъб на мира“ – скулпторът Антон Урдажиев го изработи. Имаше голям отзвук. Много туристи от цял свят дойдоха да го видят. Исках да го завърша и да напишем думата „МИР“, за да стане един голям, хубав монумент и да го открием за Деня на Европа – 9 май, каза пред гостите Валентин Черпоков. „Две години събирах тези каски – така станаха над 320. В тези букви са вградени каски от Втората световна война. Това е думичката, която ще спаси света, нашата държава, ще ни спаси от войната по пътищата. Това е и основното послание, което искам да отправя към всички.“, добави Черпоков.

Снимки: Забърдо