Направиха първата копка на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“

Премиерът: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния

Дунавската ни столица Русе е в центъра на магистралите, които страната ни ще изгражда и е неразделна част от съвместните проекти с Гърция и Румъния за развитието на регионалната свързаност по оста Юг-Север, заяви министър-председателят акад. Николай Денков при първата копка на втория лот от автомагистралата „Русе-Велико Търново“.
Премиерът изтъкна, че е важно проектът, чиято реализация стартира днес, да бъде изпълнен в максимално кратки срокове, защото е ключов както за България, така и за целия регион.
„Магистралата „Русе-Велико Търново“ е важна стъпка към икономическото възраждане на Северна България – тя е с дължина 132 км, а след 5 години се очаква да имаме пълноценна свързаност в Северна България“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. За 8-километровия участък,
който днес се откри, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж, средствата в бюджета са предвидени, а по програма „Транспорт и транспортна свързаност“ се очакват 1,8 млрд. лв. До април следващата година се очаква предаването на проектите за цялото 75-километрово трасе в участъка между градовете Русе и Бяла. В началото на следващата година ще бъде обявена обществена поръчка и за последния – трети участък, който трябва да свърже магистралата между град Бяла и Велико Търново, т.е до град Дебелец. През 2024 г. ще се обяви и обществена поръчка за проектиране на доизграждането на магистралното трасе в направлението Велико Търново до магистрала „Марица“.

Регионалният министър Андрей Цеков уточни още, че в бюджета за 2024 г.
са планирани средства за проектиране на скоростни пътища в региона
– скоростен
път между Свищов и новата магистрала „Русе – Велико Търново“, от Русе към
Шумен, от Силистра към Шумен, скоростен път Силистра-Добрич-Варна.
„Средствата са заложени в бюджета за следващата година. Проектирането се
надяваме да започне през следващата година, така че в един средносрочен план да
бъде обновена цялата първокласна пътна мрежа в региона“, обясни министърът.
Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е
разделено на три участъка: Русе – Бяла,
обход на град Бяла и Бяла – Велико
Търново. Вторият лот на магистралата, на който беше направена първа копка днес,
представлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35,4 км.
Изграждането ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на
община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени
отчуждения и издадено разрешение за строеж.

За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Проектът за изграждането на Лот 1 и 2 от АМ „Русе –Велико Търново“, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027. В церемонията участваха също областни управители, народни представители и кметове от региона.