Представиха проект за регистрация на нови обекти на ЮНЕСКО в България

Институции и експерти се включиха в Международният форум „ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ – световното наследство на Италия и България“ по повод Международния ден на архитектурата, който се отбелязва на 2 октомври. Събитието, организирано от Посолството на Италия в София и Конфиндустрия България, в сътрудничество с Италианския културен институт в София, Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Европа Ностра България и под патронажа на Министерството на културата на Република България, се състоя във внушителната „Слънчева зала“ на Националния исторически музей. Беше представен и проектът за регистрация на нови обекти на ЮНЕСКО в България.

Форумът бе открит с официалните приветствия на Посланичката на Италия Джузепина Дзара, председателя на Конфиндустрия Роберто Санторели, министъра на културата Кръстю Кръстев, заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова, председателя на Камарата на архитектите арх. Владимир Милков и председателя на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.
След това беше представен първият панел за деня, ръководен от директора на Конфиндустрия Мила Ненова, посветен на оптимизирането на стойността на обектите на ЮНЕСКО. Италианските лектори представиха пред аудиторията своя опит в областта на реставрацията и консервацията на културното наследство, а българските експерти илюстрираха как се извършва опазването и оптимизирането на стойността на обектите в България, като по този начин споделиха с аудиторията различните практики и процедури в двете страни.
Дискусията завърши с втория панел, ръководен от председателя на българското представителство на Европа Ностра в България Славка Бозукова, посветен на ролята на гражданското общество и неговите действия за опазването и оптимизирането на стойността на културното наследство. Тук българските лектори от различни национални и международни сдружения обсъдиха заедно различните действия и инициативи, които всяка организация предлага, за да допринесе за опазването на културното наследство.