Премиерът награди над 70 ученици, донесли медали от международни олиммпиади

За пръв път от поне 20 години българската държава дава подкрепата си за десетките ученици и ръководители, които печелят медали на олимпиади в цял свят. Това подчерта председателят на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов по време на среща на медалистите с премиера акад. Николай Денков.

По думите му българската система за откриване и развитие на таланти и на потенциала на учениците е уникална. Олимпийците ни се подготвят от университетски преподаватели и от учени в Българската
академия на науките.

„Аз съм един от вас“, обърна се към медалистите премиерът и показа на учениците своя медал от
Международната олимпиада по химия, състояла се в австрийския град Линц през 1980 г.
Министър-председателят награди ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, провели се през тази година. Общо 71 медала са завоювали българскимладежи от началото до средата на септември 2023 г. 11 от тях са златни, 28 сребърни и 32 – бронзови. Всички те и техните ръководители получиха грамоти и значки.

В церемонията се включиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и членовете на Управителния съвет (УС) на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.
Като ученик премиерът е бил състезател в националния отбор по химия. Неговият медал е с формата на стилизирано листо, украсено със синтетичен корунд. „Той показва синтеза между природата и технологиите,
който движи прогреса на човечеството заедно с човешкия ум“, поясни акад. Денков. Министър-председателят поздрави тазгодишните медалисти и им обеща пълната подкрепа на държавата.
„Гордеем се с отличията, които завоювахте. Тези ваши постижения показват, че в българското образование може да се постигнат високи резултати, когато има вдъхновение, усилена екипна работа и обучение, насочено към изграждане на умения“, заяви министър Цоков. На завършилите средното си образование олимпийци той пожела да учат в университетите, в които мечтаят, но след това да се върнат в България, защото страната ни има нужда от тях.