Принцеса Дана Фираз прие българска женска делегация в Йордания

Нейно Кралско Височество Дана Фирас, принцеса на Хашемитско Кралство Йордания, посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на „Петра Нешънъл Тръст“, посрещна българската женска делегация в Аман.
Първата по рода си среща на българската женска делегация в Кралство Йордания предизвика огромен медиен интерес в близкоизточната държава.
Българските медии също отразиха гостуването на дамската делегация, която бе цяла седмица в Кралство по инициатива на почетния консул на Йордания в България и председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество – д-р Хасан Ал Бармауи.

Н.В. Дана Фирас поздрави гостите от България и прие с голям ентусиазъм предложението на журналистката и експерт по КИН Патриция Кирилова да обменят опит за опазване на културно-историческото наследство, в което Йордания има добър опит и практики, които може да бъдат приложени и в България.

Тя получи уникален подарък от делегацията, водена от д-р Хасан Ал Бармауи – реплика на златния ритон от емблематичното тракийско съкровище, част от българското културно-историческо наследство. В световния ден на жената – 21 март, българската делегация беше приета от Негово превъзходителство г-н Ахмед Ал-Сафади, председател на Йорданския парламент.
По-късно дамите посетиха Йорданската Горна камара и се срещнаха с председателя на групата за външна политика и председател на групата за приятелство с България – сенатор Муфлех Ал Рахими. Там присъства и женският комитет от Горната камара. С особен интерес премина срещата с министъра на инвестициите – г-жа Холуд Ал Сакаф, която е сред 5-те жени-министри в Йорданския кабинет.

Най-големият ежедневник в Йордания – в. Ал Дустор, прие в редакцията си българската делегация и направи обширен репортаж за Българо- йорданския форум на жените, който се проведе под патронажа на министъра на социалните грижи – г-жа Уафа Бани Мустафа и под председателството на главния редактор на ежедневника – г-н Мустафа Ал Риалат.

Първите срещи на женската делегация бяха в Акаба с Негово Превъзходителство г-н Найеф Хамиди Ал Файез, председател на свободната икономическа зона Акаба. Бизнес срещата бе в централата на зоната. След това делегацията гостува на гостоприемния клуб “Принцеса Басма” в Акаба.

Жените на Акаба приеха с радост поканата на българската делегация да гостуват в България за обмяна на опит. 40 дами, успешно развиващи различни дейности – медицина и иновации, наука, култура, медии, търговия, туризъм, строителство, право, фармация и услуги бяха част от делегацията.

Сред дамите бе и легендата на българската естрада Силвия Кацарова. Идеята за гостуването на Кралството възникна след наградата за Будител на годината 2022, връчена на Силвия Кацарова от лидера на Женския експертен съвет към Общобългарския парламент и към Международната организация на обединените българи – журналистката и пиар Патриция Кирилова.

Като управляващ съдружник на агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION, Патриция е част и от екипа на Международна платформата за доказани професионалисти в различни области на общественото развитие – Global Leaders.

По време на посещението си в Йордания женската делегация разгледа най-важните археологически обекти от древната история на страната – античната Цитадела, където са запазени останки от различните периоди от съществуването на Аман, като величествените колони на Римски храм, изящните капители на Византийска църква и Римския амфитеатър. Те посетиха и древния магичен град Петра, както и солните брегове на Мъртво море.