Рекорден стокообмен с Бавария отчете бизнес форум в Мюнхен

До рекордните 2,121 млрд. евро възлиза общият стокообмен през 2022 г. между България и федерална провинция Бавария – за първи път в историята на търговско-икономическите ни отношения, което е ръст с 22, 5 % спрямо 2021 г. , отчетоха по време на Б2Б форум, проведен в Мюнхен, двете страни. Над 940 баварски фирми с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България.

„Германия е водещият търговски партньор на България, като през 2022 г. отбелязахме рекорд в двустранния стокообмен. 1/3 от този стокообмен е именно благодарение на търговията с Бавария, която е и сред трите германски федерални провинции с най-голямо присъствие по линия на инвестициите у нас“, заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който откри „Б2Б форум Бавария-България“ в Мюнхен, Германия.

По време на форума бе поставен акцент върху сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), където България и Бавария имат активни партньорски отношения. „Това е един от най-бързо развиващите се сектори у нас и страната ни има добре развита екосистема от иновативни и световно признати компании“, каза министър Богданов. и допълни, че предвид динамичната и променяща се среда, секторът се нуждае от стабилност и предвидимост. „Ето защо България залага много и на развитието на човешкия ресурс“, подчерта министърът на икономиката, като подчерта, че страната ни може да създава водещи иновации в дигитални и зелени технологии. „България разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза, като у нас могат да бъдат постигнати синергии и партньорства във високотехнологични сектори“, категоричен бе Богданов, който уточни, че правителството поставя акцент върху космическата индустрия и финтех. „Подкрепяме инвестициите в развитието на тези сектори, а страната ни предоставя атрактивни условия за реализацията на бизнес проекти“, каза още Богданов и добави, че България вече е дом на стотици високотехнологични компании.

В рамките на работното си посещение министър Богданов се срещна и с представители на водещи баварски компании в аутомотив сектора, електрониката и транспорта, с които бяха дискутирани възможностите за инвестиции у нас. Сред тях са компании, които разработват автомобилна електроника, както и иновативни и изключително сложни системи в областта на контролa на емисиите, термичнoто управление и новите технологии за превозни средства от всички задвижващи системи. Министърът ги запозна с предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация. „България се превръща в място, където инвеститорите могат да намерят устойчива среда за развитие“, допълни той. По неговите думи над 400 електронни услуги на правителството за бизнеса ще се развиват през следващите години. Богданов увери представителите на баварските компании, че могат да разчитат на институционална подкрепа от страна Министерството на икономиката и индустрията. „Работим за това България да бъде част от иновативното бъдеще на света“, подчерта министърът.