Ролята на превенцията в здравеопазването е мотото на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024

Водещият кардиолог д-р Иван Кузев е сред финалистите за златните статуетки

Превенцията е най-доброто лечение – това е мотото на  деветото издание на  BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, съобщават организаторите от Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.

Церемонията ще се състои на 05.07.2024 г. в Hyatt Regency Sofia.В България едва една трета от хората извършват годишни профилактични прегледи, сочи статистиката.  В световен мащаб, както и у нас, хроничните незаразни болести  са главна причина за смъртността и инвалидността – по данни на СЗО те са причина за смъртта на 41 млн. души годишно, тоест 71% от всички смъртни случаи. Към групата на хроничните незаразни болести СЗО включва основно болестите на органите на кръвообращението, злокачествените новообразувания, хроничната обструктивна белодробна болест, диабета, психичните болести, болестите на мускулноскелетната система и травмите, като особено внимание се отделя на първите четири групи болести, с които се свързват 80% от случаите на преждевременна смърт. Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртността – около 18 млн. души годишно, следват онкологичните заболявания – 9 милиона, болестите на респираторната система – почти 4 милиона и диабета – 2 милиона.  

 Един от водещите кардиолози у нас, участвал  в диагностиката на над 10 000 пациенти, 2000 от които са били с остър инфаркт на миокарда, е финалистът за златните статуетки на медицинските награди – д-р Иван Кузев. Той е началник на структурата по Инвазивна кардиология в МБАЛ „Хигия“ – Пазарджик. Благодарение на модерното интервенционално лечение и професионализма на екипите, смъртността е рязко снижена
Д-р Иван Кузев има три медицински специалности – вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология. Ръководител е на екип от 36 човека и твърди, че всяка успешна процедура е резултат от професионализъм, добра екипна работа, подкрепа от ръководството, доверието и връзката между лекар и пациент.
Партньори на събитието са: Центърът за защита правата в здравеопазването, Националното Сдружение на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на частните болници и други. 

                                                                    Снимки: МБАЛ ХИГИЯ