Учени от БАН активираха суперкомпютъра ХЕМУС

Суперкомпютърът „ХЕМУС“, създаден от Центъра за върхови постижения по информатика към БАН, стартира днес точно в 10 ч., съобщиха от БАН. Целият комплекс, който се побира в малка стая, е на стойност около 30 милиона лева и е уникален не само за страната ни, а и за Европейския съюз. Откриването на този суперкомпютър ще помогне за развитието на науката и изкуствения интелект в България, както и на борбата с болести като рак, Алцхаймер и чернодробни заболявания.

„Учените се делят на два вида – такива, които използват суперкомпютър и такива, които ЩЕ използват суперкомпютър. Откриваме един наистина уникален инфраструктурен комплекс. 6 шкафа. Просто изглежда като едно бижу. Такъв инфраструктурен комплекс на мен лично не ми е известен“, поясни проф. Анета Караиванова, зам.- директор на „Център за върхови постижения по информатика и ИКТ“.

6 шкафа, няколко квадратни метра оборудване – равностойни на хиляди компютри. „Той позволява изпълнението на близо 100 000 задачи и подзадачи паралелно. Уникална система за съхраняване на данни с огромен капацитет – 6,72 ПетаБайта“, допълва проф. Караиванова.

Ако за един обикновен компютър ще отнеме месеци да изчисли нещо, този суперкомпютър ще даде резлутат в рамките на един ден. „Той ще облекчи многократно работата на нашите най-добри учени. Този суперкомпютър е 100 пъти по-голям“, уточнява проф. Анета Караиванова.

Как това ще улесни повече от 100 пъти учените? На тези, които търсят точната пропорция за лекарство, което ще спаси черния дроб. На други, които търсят по-категорична победа над рака. И за всички, които искат да намерят спасение от Алцхаймер. „Все още недостатъчно се използва от социалните и хуманитарни науки, а той е изключително подходящ и в помощта на опазването на цифровото историческо наследство. Подходящ е дори за борбата с климатичните промени, защото може да събира, сравнява и изчислява данни непосилни за обмисляне от човешкия мозък. Но въпреки това и този суперкомпютър се нуждае от човешки мозъци. Иска се изключителна експертиза от екипа, който се грижи за това компютърът да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината“, обобщават от БАН.