Хеликоптерното летище до тунел „Железница“ на АМ „Струма“ получи регистрация по HEMS

Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“

Омото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух у нас вече е регистрирано от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, информират от пресцентъра на министерството на транспорта.

Съоръжението бе изградено в непосредствена близост до тунел „Железница“ на АМ „Струма“ и ще осигурява бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в участъка на тунела, както и в целия регион. По данни на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД след получаване на сигнал, хеликоптерът ще стига от София до тунел „Железница“ за 30 минути.

До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново. „Струма“ е първата магистрала в България, която разполага с хеликоптерна площадка. Вертолетното летище е построено в рамките на проекта за изграждане на „Автомагистрала „Струма“ – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“, който се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Възложител на проекта е Агенция „Пътна инфраструктура“.