Хранителното производство създава 17 % от добавената стойност в индустрията ни

Производството на храни и напитки в България отбелязва траен растеж през последните години и създава 17 % от добавената стойност в индустрията. Това обяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова при официалното откриване на международните специализирани изложения “Месомания”, “Пътят на млякото”, “Булпек”, “Интерфуд&Дринк” и “Wine&Spirits Show” в Интер Експо Център В София. В изложенията участваха над 400 български и чуждестранни фирми от целия хранително-вкусов сектор.

Хранително-вкусовата промишленост има и голям потенциал за създаване на работни места, привличане на инвестиции, насърчаване на малките и средните предприятия, допълни още Щонова.

Зам.-министър Щонова: Производството на храни създава 17% от добавената стойност в индустрията

„Това е една традиционна за България промишленост и предприятията в нея допринасят за икономическото и социалното развитие на всеки един район от страната”, подчерта тя. Днес в бранша работят над 6000 фирми и 80 000 души, а голяма част от предприятията в сектора са експортно ориентирани. „Възстановяването на стари пазари и заемането на нови има жизненоважна роля за бранша“, каза още Ирина Щонова, която посети и щанда на държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“. Тя разговаря с изпълнителния директор Ивайло Лилов и служители на предприятието, които представиха един от ключовите продукти на фирмата, LB VIT, произвеждан с нова концепция – в по-удобна за потребителите разфасовка. „Ел Би Булгарикум“ е едно от дружествата в Държавната консолидационна компания, чийто принципал е Министерството на икономиката и индустрията.

На откриването на международните специализирани изложения от хранително-вкусовата промишленост в Интер Експо Център присъстваха и посланиците на САЩ и Италия – Кенет Мартен и Джузепина Дзара, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, председатели на браншови организации и други.