Експерт: Пазете кожата от дехидратация и от UV лъчи, за да не стареете

Анита Аризанова е вносител на немската козметика BIODROGA

Експертът Анита Аризанова дава полезни съвети как да защитим кожата си в горещите летни дни. Управляваната от нея компания БЮТИ ИМПОРТ 2017 ЕООД е официален вносител на немската качествена козметика BIODROGA за България.

„Горещите дни през лятото може да повлияят негативно на кожата. Много кожни проблеми могат да бъдат приписани на увреждащите ефекти на слънчевото лъчение. Прекаленото излагане на UV лъчи може да увреди ДНК в клетъчното ядро, да засегне защитната клетъчна мембрана на кожните клетки и да причини възпалителни реакции като зачервяване, отоци или образуване на  болезнени мехури в зависимост от степента на слънчево изгаряне“, категорична е Анита.
Експертът допълва, че има съществени разлики между UVA и UVB лъчите. Основното правило гласи:
•        UVA лъчите (с по-висока енергия) причиняват състаряване на кожата.
•        UVB лъчите (с по-ниска енергия) причиняват слънчевите изгаряния.

UV лъчите проникват дълбоко в кожата и водят до освобождаване  на свободни радикали – особено UVA лъчите. Тези много агресивни молекули влизат в реакция със  съединенията в обкръжението им и променят техните структура и свойства. По този начин, колагена и еластина в кожата са променени и изродени. Този процес е засилен от металопротеиназите (MMP). MMP се намират естествено в кожата и могат да израждат колагена и еластина. UV лъчите стимулират извънредно тяхната активност. Като следствие, кожата става суха и губи еластичност. „Видими последствия са загубата на еластичност, уморен вид, бръчки и пигментни петна. Слънцето в комбинация със солената морска вода, стресът и другите външни фактори ускоряват дехидратацията и рушат защитната бариера на кожата. Резултатите са поява и засилване на белезите на стареене.
Тъй като UV лъчите проникват през облаци и стъкла, подходяща UV защита трябва да бъде използвана не само на плажа или на ски, но всичките 365 дни в годината“, пояснява Анита.

Продуктът на BIODROGA – High UV Protection Cream SPF 50, с помощта на най-новите научни открития, е специално разработен за оптимална защита от UVA и UVB лъчите. Допълнителните съставки, на които са заложени – Anti-Ox Complex, Хиалуронова киселина с ниска молекулна  маса и Масло от Шеа, правят продукта ни уникален. Освен високата слънцезащита, кремът е лесен за нанасяне, абсорбира се лесно, не утежнява и не запушва порите, предпазва от хиперпигментация, стабилизира баланса на влага и защитната бариера на кожата, подхранва и предлага защита срещу свободните радикали, успокоява кожата и и дава усещане за мекота.В състава няма добавени синтетични продукти.

Как да запазим хидратацията на кожата? 
Множество различни фактори са отговорни за естествената влажност на кожата. Добре формираният хидролипиден слой с множество естествени фактори за хидратация (NMF) е от голямо значение. Те образуват перфектно взаимодействие с ниското изпарение на вода през епидермиса (TEWL). Добре запълнените резервоари във връзките на тъканите допълват оптималната хидратация на кожата. Хидролипидният филм се формира от производството на потните и мастните жлези. Той поддържа кожата пропусклива и заедно с киселинния защитен слой, помага за защитата на кожата от вредни външни влияния, като патогенни бактерии или гъби. NMF се състои главно от аминокиселини и техни производни, уреа и органични киселини, като млечната киселина. Те са силно хигроскопични („привличащи вода“) и следователно могат да привличат и задържат вода от атмосферата. Тя предпазва кожата от обезводняване и последващи увреждания, като суха и лющеща се кожа. TEWL е изпарението на вода през кожата. Водният баланс е в постоянен обмен с въздуха в нашата среда. Във връзките на тъканите на кожата има много вещества, важни за влагозадържането. Особено хиалуроновата киселина, но и колагеновите влакна имат добри свойства за задържане на влага – те поддържат кожата еластична и стабилна.

Този фино настроен баланс може да бъде нарушен от различни влияния:
Генетична предразположеност и възраст. Прекалено агресивно почистване на кожата. Грижи, които не са насочени към текущите нужди на кожата. Липса на доставка на влага чрез напитки. И, разбира се, типичните за летния сезон бързане, употреба на никотин, високо потребление на алкохол и особено УВ лъчение, климатизация и високи температури.
Това води не само до загуба на еластичност, напрежение и сухи лющещи се области, но често и до увеличаване на чувствителността на кожата. Тя е стресирана и все по-чувствителна към външни влияния. Затова, за да запази своите функции, бариерни свойства и благополучие, кожата зависи от постоянно балансирано ниво на влага.

Xerosis Cutis, по-позната като суха кожа, се отнася за състояние при ниски нива на хидролипиди. Кожата има недостиг от хидратиращи фактори (NMF) и/или количеството и/или качеството на собствените липиди на кожата са намалени. Последствията от това са, че кожната бариера е нарушена и не е в състояние вече напълно да изпълнява естествените си функции като защита срещу загуба на влага. Кожата е суха, груба и лющеща се, с намалена еластичност и се усеща опъната.

Причините за сухотата на кожата могат да зависят от множество фактори, с повишаване на честотата им основно с увеличаване на възрастта. В допълнение към генетичното предразположение към суха кожа (конституционална xerosis cutis), факторите от околната среда или поведенческите екзогенни фактори могат също да провокират това състояние. Това включва влияния като студ, ниска влажност и сух горещ въздух, които често се наблюдават през зимата или при излагане на пряка слънчева светлина. Освен това, дейностите в определени професии могат да доведат до суха кожа. Наблюдава се при работа във влажна среда, при контакт с увреждащи кожата вещества или дълго, продължително носене на ръкавици (напр. домашните помощници, фризьори, чистачи, болничен персонал). Още повече, личните хигиенни навици играят важна роля. Алкалните сапуни и измиващи средства както и продължителни, топли или много чести душове или вани увреждат кожата и я изсушават.

Сухата кожа, в зависимост от тежестта на състоянието, може значително да намали качеството на живот. В допълнение, поради разрушена кожна бариера, тя представлява рисков фактор за развитие на атопична или алергична екзема и други кожни заболявания.

Макар и често да не можем да повлияем на някои фактори, правилната грижа може да осигури значително облекчение на неприятните усещания по кожата и да доведе до подобрение във вида и, и по този начин до подобрения в качеството на живот.

„Нашите изключително прецизно разработени хидратиращи продукти, мощно подобряват хидролипидния баланс. За да постигне продължително подобрение в сухата кожа, BIODROGA HYDRA INTENSE работи в няколко направления:  Бустер/3D Moisture Boost, Хиалуронова киселина/Oligo-Hyaluronic Acid и Комплекс /Derma Membrane Complex осигуряват бързо и устойчиво проникване на влагата чрез доставяне в кожата на естествени овлажняващи фактори (NMF), подобряване на кожната защитна бариера и намаляване на TEWL (трансепидермалната загуба на вода). Ценните липиди създават забележимо релаксирано и приятно усещане в кожата. Също така, в състава на нашите продукти залагаме и на Black Forest Комплекс, Спилантол -Хиалуронова киселина (ниско молекулна хиалуронова киселина), Цика – тигрова трева. Всички наши хидратиращи продукти са с индекс на естествен произход над 97%“, допълва експертът. 

Слънцето е и най-големия враг на пигментацията, защото стимулира допълнително производството на меланин. Тъмно оцветените петна по кожата са следствие от свръхпродукция на меланин в съответния участък. Те биват различни типове, според произхода си – слънчеви петна, постинфламаторна хиперпигментация, мелазма или „маска на бременността”, лентиго, лунички и др.  
Пигментацията на кожата варира при различните раси и зависи от степента на излагането ѝ на слънце. Обикновено пигментните нарушения са по-проблематични при по-тъмните типове кожа.
„В нашата гама от продукти против пигментни петна сме заложили на гликолова киселина –  Glycolic Acid, лактобионова киселина – Lactobionic Acid 20% със pH 3.0, Манделова киселина – Mandelic Acid 20% със pH, 2.5 И Бустер Серум с 15% Vitamin C.   Добре хидратираната и балансирана кожа, редовната употреба на бустер серуми с различни противопигментационни киселини и високата слънцезащита са най-доброто средство за превенция и избледняване на пигментни петна“, казва в заключение Анита Аризанова.