Експерт съветва: Качествената слънцезащита е както с UVB, така и с UVA филтри

Анита Аризанова е вносител на немската козметика BIODROGA

Експертът Анита Аризанова дава полезни съвети как да защитим кожата си в горещите летни дни. Управляваната от нея компания БЮТИ ИМПОРТ 2017 ЕООД е официален вносител на немската качествена козметика BIODROGA за България. Майка й е козметолог и затова Анита е израснала в козметични студия и центрове. Завършила Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ със специалност „Медицински козметик“. С дългогодишен и богат опит в сферата на красотата, грижата, терапиите и процедурите за лице и тяло, и не на последно място – работи само с качествените продукти за козметологични и дерматологични грижи.

-Анита, като експерт в грижата за кожата какво е най-важно да знаем за защитата на лицето в тези горещи дни, които достигнаха рекордни нива?

– Разбира се, на първо място, не трябва да излагаме кожата на директна слънчева светлина в обедните часове, когато слънцето е най-силно. Освен това е много важно да нанасяме редовно слънцезащитни продукти с фактор в диапазона 30-50 SPF.

– На пазара има огромно изобилие от козметика, но качеството не винаги отговаря на изискванията. Как да изберем подходящата защита за кожата ни?

– Всеки тип кожа има различни нужди и изисквания, но има няколко съществени условия, на които трябва да отговаря продукта. Качествената слънцезащита трябва да има както UVB, така и UVA филтри. Да се абсорбира бързо и лесно от кожата, да не запушва порите, да не предизвиква дразнене и сърбеж. И не на последно място, да не е в ниския ценови клас, защото там няма как да се очаква високо качество.

– Марката BIODROGA гарантира, че не ползва вредни съставки и държи на качеството си. Защо е толкова важно да няма в кремовете ни съставки като  парабени, силикон и други?

– Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Една от функциите и е чрез нея да „дишаме“. Както изхвърляме вредни за организма си субстанции чрез порите, по същия начин и приемаме вредни съставки, които стигат дори до кръвта и вътрешните ни органи. Обикновено тези вредни съставки, които напоследък се избягват в козметичните продукти действат негативно чрез натрупване – дълготрайна употреба. Но имайки предвид високите нива на кожни възпаления, алергии, проблеми и дерматити в последните години, една от сигурните превенции за предотвратяването им е избягването на козметични продукти съдържащи ги в състава си.

– Може ли некачествената козметика да ни навреди и какви са симптомите, по които да разберем, че има проблем?

– Разбира се, че некачествената козметика може да ни навреди и да ни нанесе дълготрайни щети. Най-честите симптоми са дискомфорт, опъване, сърбеж, обриви, зачервяване, оток. Често те се дължат на вид алергична реакция или непоносимост към някоя съставка.

– В горещините най-голям проблем е дехридатацията на кожата. Как да я запазим в добро състояние през лятото?

– Множество различни фактори са отговорни за естествената влажност на кожата. Добре запълнените резервоари във връзките на тъканите допълват оптималната хидратация на кожата. Хидролипидният филм се формира от производството на потните и мастните жлези. Той поддържа кожата пропусклива и заедно с киселинния защитен слой, помага за защитата на кожата от вредни външни влияния. Естествения Хидратиращ Фактор се състои главно от аминокиселини и техни производни. Те са силно хигроскопични („привличащи вода“) и следователно могат да привличат и задържат вода от атмосферата. Тя предпазва кожата от обезводняване и последващи увреждания, като суха и лющеща се кожа. Водният баланс е в постоянен обмен с въздуха в нашата среда. Във връзките на тъканите на кожата има много вещества, важни за влагозадържането. Изключително важно е продуктите използвани през летния сезон да съдържат правилната комбинация от активни съставки.

– Всички хидратиращи продукти на BIODROGA са с индекс на естествен произход над 97%, а с това малко козметични брандове могат да се похвалят. Защо това е важно за кожата ни?

-Това гарантира минимален риск от раздразнения, алергични реакции и негативни влияния върху кожата. Продуктите са физиологични, с висока абсорбция и много добра поносимост. Подходящи са за дългосрочна употреба и имат силно изразени резултати.

– Много жени страдат от пигментни петна през лятото, заради излагането на слънце. Как продуктите на  BIODROGA  помагат в тази ситуация?

– Появата на пигментни петна може да бъде предизвикана от множество фактори, включващи дори хормонален дисбаланс, употреба на някои лекарства или генетична предразположеност. Но, правилната комбинация от висококачествена защита, дълбока и дълготрайна хидратация и залагането на някои киселини с подходящото Ph в Бустерите на BIODROGA, появата на пигментни петна е намалена чувствително.

– Слънцето, солената морска вода, стресът и другите външни фактори ускоряват дехидратацията и рушат защитната бариера на кожата. Какъв съвет давате в този случай?

– Съветвам умерено излагане на слънце, консумиране на много вода, използване на защитни кремове с висок УВ фактор, хидратиращи и възстановяващи продукти, не агресивни почистващи кожата емулсии.

– Стареенето на кожата може ли да бъде предотвратено с козметиката на BIODROGA – като брандът има и мъжка серия, не само женска?

– Стареенето на кожата е крайно комплексна тема. Многостранността на процеса води до  различни промени в кожата, които са обединени в термина стареене на кожата. To може да бъде чувствително забавено, да бъде не така осезаемо и изразено. С помощта на висококачествените Анти-ейдж продукти на BIODROGA, които предлагат върховна технология при грижата на базата на активни съставки с цел ефективно противопоставяне на различните фактори за стареене на кожата. Технологията Novo Peptide³ предлага на кожата широк спектър от активни съставки за стимулиране на забавянето на тези процеси. От тази диференцирана формула за решения, кожата може да получи подкрепата, от която се нуждае в съответствие от персоналните си нужди.

– Има ли рецепта за вечна младост?

– Ако имаше такава, всички щяхме да бъдем вечно млади 😊! Но със сигурност има рецепти за по-дълготрайна младост. Моята рецепта е – Балансиран начин на живот с повече физическа активност, по-малко стрес, качествена храна, качествени продукти за кожата, достатъчно сън, контакт с природата и свръхдоза усмивки 😊.

Повече за немската козметика вижте тук: https://biodroga-bg.com/

Едно интервю на Патриция Кирилова

Снимки: Личен архив