Индустриалните зони привличат все повече чужди инвестиции у нас

Община Казанлък е финалист за Balkan Business Awards 2024

Развитието на индустриалните зони превръщат България привлекателна зона за чуждестранните инвестиции, които вече бележат ръст, отчитат от  Националната компания „Индустриални зони“. Общините, които са основни двигатели в развитието на тези зони, са във фокуса на десетото юбилейно издание на Balkan Business Awards, посочват организаторите  на форума – Global Media, част от международната платформа за сътрудничество – GLOBAL LEADERS. Церемонията ще се състои на 07.05.2024 г. в 5-звездния Hyatt Regency Sofia.

Финалист за златните статуетки  е най-големият необластен град в България – Казанлък, с население близо 80 000 души на площ от 640 кв. км. и с мрежа от 20 селища. Водещ сектор в общината е преработваща промишленост, а предприятията в сектора са създали 74.78% от общата произведена продукция.

В изминалите години Казанлък се утвърди като индустриален град, създадена е индустриална зона от ново поколение. Тя е публично съвместно дружество между община Казанлък и Националната компания Индустриални зони. 

Индустриалната зона Казанлък се очаква да създаде условия за развитието на бъдеща производствена и бизнес инфраструктура, което ще допринесе за засилване на инвестиционната активност на региона ще подпомогне дългосрочното развитие на общината. 

Зоната създава инвестиционен стимул и институционална подкрепа,  цялостно повишаване на ефективността, осъществяване на дейност в бизнес среда с концентрация на финансови, производствени и човешки ресурси, повишена достъпност до транспортни канали за дистрибуция, достъп до технологии, обмяна на информация и опит, първокласна локация с транспортни връзки, както и добре развита бизнес и градска инфраструктура. 

Тя е подходяща за правене на бизнес с висока добавена стойност, развитие и прилагане на иновативните технологии и разработването на нови продукти, като съществено предимство е наличието на квалифицирани и професионално добре подготвени кадри. 

Туризмът също е отрасъл на общинската икономика, който се развива интензивно в последните години, като се базира на живописното разположение на общината, историческите и природни забележителности и културните традиции.

Неотдавна бе открит мащабният проект “Светът на траките”, осъществен от Община Казанлък  по програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, а целта му е да се подобри достъпа до историческите артефакти в региона. Той е портал към културно-историческите забележителности в Долината на тракийските царе.

Партньорите на събитието, изготвили за поредна година безупречната селекция за наградите, са: ЗОНТА Клуб София, Българската Търговско-Промишлена Палата, Асоциацията на Индустриалния Капитал, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Македонско-Българската Стопанска Камара, Българо-Турската Търговско-Индустриална Камара, Българо-Македонската Търговска Палата, Българо-Китайската Търговско Промишлена Палата, Международният Институт за Сигурност и Сътрудничество и др.

                                                             Снимки: Община Казанлък