Пловдив събира артисти от Унгария, Гърция и Украйна в „Сцена на кръстопът”

Международният театрален фестивал ще се проведе от 10 до 21 септември в театър „ Н. О. Масалитинов“

Артисти от Унгария, Гърция и Украйна ще гостуват с представления на тазгодишното издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, съобщават организаторите. Фестът ще се проведе в Пловдив от 10 до 21 септември в Драматичен театър „ Н. О. Масалитинов“.

Началото ще постави спектакълът на трупата на REON (Атина, Гърция) на 14 септември от 19.30 ч. в Камерна зала „Стефан Данаилов”. „Арто/ Ван Гог“ и „Кост“ от Йоли Андреади и Арис Аспрулис са две пиеси, вдъхновени от живота и творчеството на Антонен Арто. Джийн Джилет и  Герасимос Генатас се превъплащават в образа на забележителния артист и мислител на ХХ век. Арто е писател, поет, драматург, есеист, актьор и театрален режисьор от гръцки произход. Широко признат за една от ключовите фигури на театъра от ХХ век и на европейския авангард, той е известен със своите сурови, сюрреалистични и трансгресивни теми, както и със значителното си влияние върху театралната култура.

Режисьор е Йоли Андреади, сценограф – Димитра Лякура, композитори  – Джордж Паламиотис („Кост“) и Ерато Кремида („Арто/ Ван Гог“), костюмографи – Константинос Каспирис („Кост“) и Димитра Лякура („Арто/ Ван Гог“).

Най-авторитетната  унгарска трупа – Националният театър на Будапеща ще гостува на 18 септември от 19 ч. в Голямата зала със спектакъла „Вицекралят Банк” от  Йозеф Катона.

„Вицекралят Банк“ е историческа драма с насищане и размах на шекспирово платно. В смутните времена на Средновековието, усойните дворци на властта са пропити от политически заговори, преврати, насилие и убийства. Банк, назначен от крал Андрей II (1205-35) за вицекрал, се оказва в центъра на тези кървави събития. По тайна заповед на Гертруд – кралицата от немски произход – нейният брат изнасилва съпругата му. Накърнената му чест и човешка мъка влизат в болезнен разрив с възвишения идеал за дълг и преданост към короната. Във финалния драматичен акорд самият той ще се превърне в убиец на помазана глава.

Пиесата заема особено място в историята на Унгария – забранена от управляващите Хабсбурги, на 15 март 1848 г. Националният театър нарушава заповедта и изиграва спектакъла. Това поставя символичното начало на Унгарската революция. По творбата на Катона има заснет филм, както и опера в 3 действия.

Режисьор на спектакъла е Атила Виднянски, костюмограф – Кристина Бержени,  драматург – Ерну Веребеш. В ролите ще видим Шандор Беретян, Агота Силаги, Агнеш Барта, Питер Херцег, Ласло Сабо Шебестиен, Ханга Мартош и други.

Атила Виднянски е унгарски театрален и оперен режисьор, преподавател, театрален мениджър и организатор на фестивали. Родом от Закарпатието, което днес е част от Украйна, той основава там своя трупа (1993 г.), която продължава да работи и до днес и е селектирана за участие в престижни фестивали – от Нанси до Торун и Москва, включително театралните олимпиади в Москва и Санкт Петербург.

В програмата на фестивала се включва и украинският актьор Игор Титов от Областния академичен младежки театър на Днепропетровск.  Той ще представи моноспектакъла си „Танц с контрабас” по пиесата „Контрабасът” от Патрик Зюскинд” на 19. септември от 19.30 часа в Камерна зала „Стефан Данаилов”.

Билетите вече се продават в онлайн платформата на домакина на събитието Драматичен театър-Пловдив. От 1. септември ще се продават и на касата на театъра.

Фестивалът „Сцена на кръстопът” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, „Роза Импекс”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима, Ондулин и „КЦМ 2000 груп”. Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.

Слоганът на тазгодишното издание е „Театъра  Огледалото”.

Снимки: „Сцена на кръстопът”