Реставриралият над 20 храма Турхут Исмаил с приз от LUXURY Property AWARDS 

Той посвещава отличието на отец Желязко Желязков, който не доживя възстановяването на църквата в с. Новоселци

Опазването на архитектурното ни наследство ще получи специална награда от XIV-то издание на LUXURY Property AWARDS 2024 на 4 октомври в 5-звездния Hyatt Regency Sofia. 

Призът ще отличи бизнесмена Турхут Исмаил, който се е заел с тежката задача да реставрира православни църкви и вече е възстановил над 20 храма. Последните два са на територията на община Нова Загора – „Свети Георги Победоносец“ в с. Любенова махала и „Света Троица“ в с. Новоселец.
В момента тече реставрацията на още една църква – „Въведение Богородично“ в Чирпан.„Реставрацията на една църква отнема 4-5 месеца, а разрешението да се даде старт на реставрацията отнема 6-7 години – тежка бюрокрация, проучване, проверка за статут паметник на културата, съгласуване и след одобрение – пак връщане в Министерство на културата. Изпълняват се много безсмислени и абсурдни дублиращи функции, които спират процесите по реставрация“, споделя трудностите около изпълнението на мисията си Исмаил.

Наградата му ще бъде посветена на просперитета на държавата и на благоденствието на българския народ, както и на отец Желязко Иванов Желязков, който за жалост не доживя да види старта на реставрацията на църквата Света Троица в с.Новоселец, заради тежката бюрокрация в държавата ни. А Турхут Исмаил се е посветил на обединението между мюсюлмани и християни, като дава личен пример с реставрацията на храмовете.“Един вярващ човек, независимо в кой бог вярва, винаги уважава другия вярващ човек. Ако има дрязги между различните религии, са изкуствено създадени“, казва в интервю за БНР Турхут Исмаил.

Златен спонсор на събитието е най-големият български онлайн магазин за фамилни, сглобяеми басейни и оборудване за басейни – Басейни.нет, а организатори са Global Media и VIP COMMUNICATION, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders. 

Снимки: Турхут Исмаил