С богат събитиен календар Приморско отчита 30 % ръст през летния сезон

Новият кмет Иван Гайков обнови главни улици, подходи към плажове, крайбрежни алеи и паркове само за няколко месеца

Иван Гайков е кмет на община Приморско от края на 2023 г. Дългогодишният му административен опит се базира върху работата му като служител в ТСУ при община Приморско, общински съветник в Общински съвет – Приморско и Директор на ОП „Чистота и озеленяване“. Има опит в сферата на туризма /хотелиерството, ресторантьорството и търговията/ от над 20 години. Той е бакалавър по „Софтуерни технологии“ във Великотърновския университет и магистър по строителен инженеринг от ВСУ.

На 6 септември на изградената сцена в центъра на града ще бъдат представени добрите примери от Черноморието по време на годишната церемония за Черноморските награди 2024. 

  • Г-н Гайков, наближава краят на летния сезон – правите ли вече равносметка за първото лято от Вашия мандат?
  • Скоро ще приключи летният сезон 2024 и анализите сочат, че действията, които предприехме с моя екип, дадоха много ползотворен резултат. Изключително съм щастлив, че жители, гости и търговци отчитат позитивните промени, които курортните градове – Приморско и Китен претърпяха, макар и за краткото време, с което разполагах.
  • Започнахте лятото със завидна активност, наситен  събитиен календар. Какви са резултатите в цифри?
  • Освен красива живописна природа и богато културно – историческо наследство, тази година туристите на община Приморско, имат възможността да се насладят на едно уникално преживяване, а именно „Prim fest”. С тази богата културна и разнообразна програма, ние дадохме заявка за бърз културен възход и промяна на туристическия облик. Това неминуемо се отрази градивно, както на имиджа на курорта, така и на местните жители и търговци. Ръстът, който се наблюдава през този сезон е между 20% и 30%.
  • Освен изобилие от впечатляващи събития, Вие се заехте и с  инфраструктурата на града още от първите Ви дни като кмет – макар и за няколко месеца какво успяхте да изградите в Приморско?
  • Дългогодишният опит в администрацията и близостта и доверието към колегите, ми даде възможност да започна с летящ старт. Сроковете бяха кратки, но екипът беше изключително мобилизиран и целеустремен. Предприехме ремонт на най – натоварените от туристо-поток участъци – главни улици, подходи към плажове, крайбрежни алеи, парково устрояване и др. Предприехме действия и за промяна на облика на временните търговски обекти, и всичко това даде своя положителен резултат. Приморско и Китен се радват на висок интерес и посещаемост през този сезон, като за затвърждаване и повишаване на тази тенденция продължаваме активната работа, непосредствено след приключването на активния летен сезон.
  • Какво предстои в Приморско след края на летния сезон?
  • Предстои реализиране на дълго отлагани и дълго очаквани проекти. Реализирането на инфраструктурни обекти от изключително стратегическо значение за развитието и подобряване средата на живот и туристическия продукт на територията на община Приморско.
  • За първи път с Вашите колеги от Царево и Созопол имате идея за съвместни инициативи за популяризиране на южното Черноморие. Какво подготвяте в тази насока?
  • С община Созопол и община Царево участваме в различни съвместни проекти, касаещи развитието на нашите общини. Програмите са насочени, както към общински обекти, така и към частния сектор с възможност за по – широк обхват. По мое предложение, обмисляме съвместна реклама между трите общини и реализиране на морски транспорт за по – добра свързаност и популяризиране на нашите черноморски дестинации.
  • Кои са традиционните туристически пазари в Приморско и имате ли готовност за разширяване на пазара?
  • Община Приморско участва ежегодно в най – популярните туристически изложения, както в България, така и в чужбина. Традиционните туристически пазари, освен българския са чешки, полски и словашки. Участваме в няколко проекта, които популяризират и рекламират нашата дестинация на испанския, скандинавския и други пазари.
  • Какви фондове усвоява Приморско за финансиране на по-мащабните дейности?
  • Община Приморско участва активно в кандидатстването с проекти за осигуряване на външно финансиране. Полагаме необходимите грижи, нито една възможност да не бъде пропусната.
  • В едно интервю казвате, че дългосрочната Ви мисия е да подобрите облика и атмосферата на цялото Южно Черноморие. Какви са стъпките за постигане на тази цел?
  • За първи път трите черноморски общини – Приморско, Созопол и Царево, са в добра комуникация и обща визия за развитие на региона. Единни сме в усилията за реализация на четирилентов път, разширяване на ГКПП Малко Търново, развитие на летище Бургас – с целогодишни полети към водещи дестинации, развитие на екологичен и културен туризъм в региона.
  • Казвате също, че една от целите Ви е да възстановите връзката между управлението на града и жителите му. За първите месеци на Вашия кметски мандат какво постигнахте в тази насока?
  • Считам, че близостта ми с хората дава своя резултат, тъй като се наблюдава сериозен спад в напрежението и недоверието към работата на общинска администрация. Аз и моят екип работим всеотдайно и ежедневно. Виждам, че тези резултати допринасят за изграждането на една здрава връзка и доверие между жители, търговци и администрация.
  • Поставили сте си още една цел – да развивате общината с по-високо качество на живот и по-добър туризъм. Това е мечта на всеки кмет, постижима ли е?
  • В моите представи всяко едно от решенията, които касаят развитието на общината, са с цел повишаване качеството на живот и на туристическия продукт. Това, че родом съм от Приморско и съм прекарал тук целия си съзнателен живот, с малки изключения, ми дава възможност да вземам решения, изцяло намиращи приложение в развитието на община Приморско като туристическа дестинация.

Едно интервю на Патриция Кирилова

Снимка: Община Приморско