Balkan Business Awards will honor business leaders 2023

Започнаха номинациите за деветото издание на Балканскиге Бизнес Награди 2023. Церемонията ще се състои 07.07.2023 г.
Номинации може да направите до 30.06.2023 г.
Световният опит показва, че подобни конкурси мотивират и популяризират успешните практики и дават допълнителен стимул за развитие. Поощряват се устойчивото развитие, иновациите, повишаването на стандарта в корпоративната общност, опазването на околната среда, социалната отговорност, както и дейностите в полза на обществото. Партньори на събитието са Българска Търговско Промишлена Палата, Българо-Турска Търговско-индустриална Камара, Македонско-Българска Стопанска Камара, Българо-Македонска Търговска Камара, Бизнес Магазин Албания, и други.
По време на престижния конкурс през 2020 г. наградите бяха връчване от Н.П. Владимир Кръстевски – Министър съветник, временно изпълняващ длъжността посланик на република Северна Македония в България, г-н Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите г-жа Ивелина Василева, бивш екоминистър, председателят на УС на БТПП г-н Цветан СИМЕОНОВ, депутатите от управляващата коалиция Красимир Богданов и Стоян Радков, г-н Йордан Великов – държавен екперт към Министерството на икономиката, г-н Васил Пеев – главен секретар на ИАМСП, президентът на Балкански Бизнес Алианс г-н Янис Папалелудис и други.

Сред отличените бяха най-успешните кметове на Балканите – Корнелия Маринова – община Ловеч, Цветанка Йотина – община Мирково, както и елитът на бизнеса не само на Балканите, но и в Европа – Красимир Дачев, Борче Марковик, Атанас Пишев, Мишел Леви, Наташа Шапковска, Теодора Георгиева, Харис Байлас, Стефан Августинов, Димитър Петков и др. Бяха отличени лидерите в бизнеса на Балканите: НИКОБ Секюрити от РСеверна Македония, ICGB – Gas Interconnector Greece – Bulgaria, SIGMA BULGARIA АД, Свилоза АД, Минстрой Холдинг АД, Мега Смарт ЕООД, Рафинерия АЛ МАКС от РСеверна Македония, Йотов Стоун ЕАД, MAKEDONIJA SOOBRAKJAJ от РСеверна Македония и др.

Ще бъдат връчени златни статуетки в следните категории:

Цялостен принос в развитието на бизнеса

Иновации в бизнеса и IT-технологии

Устойчиво развитие на бизнеса

Международно признание

Корпоративна и социална отговорност

Проспериращ бизнес и икономически растеж

Лидер в опазването на околната среда

Най-добри клиентски практики

Социални каузи в бизнеса

Млад предприемач

Нов иновативен продукт/услуга

Инвестиции в бизнеса

Лидер в развитието на енергийната ефективност

Лидер в европейските практики и програми

Лидер в икономиката на Балканите

Лидер в предприемачеството

Най-добри Ковид практики в бизнеса

Най-успешен работодател

Малка Община с принос в развитието на бизнеса

Голяма Община с принос в развитието на бизнеса

При повече от един номиниран в тази категория, журито ще излъчи победител. Организаторите си запазват правото да се произнесат по допустимостта на всеки участник.

Категории и критерии

Корпоративна и социална отговорност
Наградата ще бъде връчена на мениджъри на фирми, показали положително въздействие върху обществения живот .
Това включва фирми, които предоставят възможности за бизнес на други фирми,заетост на образовани кадри, подкрепа за здравословен начин на живот или подкрепа за Общността и целите на образованието.

Нов проспериращ бизнес
Наградата е за фирми, които са започнали в рамките на последните две години. Номинираните трябва да покажат как техният бизнес напредва в съответствие с бизнес плана им. Успехът трябва да се докаже чрез бизнеса и неговите служители, които имат ясна представа за своите продукти, конкуренти и пазарна среда.

Опазване на околната среда
Ще бъде присъдени на мениджър на фирма, показала дългосрочна практика в полза на околна среда. Това включва усилията, свързани с отпадъците и рециклирането, със зелени инвестиции, с ползване на нови екологични източници на енергия, транспорт или друга дейност в тази насока.

Млад предприемач
Ще бъдат номинирани мениджъри на възраст 18-30 години с предприемачески талант и умения. Това са млади хора, които още докато учат, започват собствен бизнес.
Доказателство за иновации, нюх, креативност и ентусиазъм.
Носители на ключови бизнес функции като творческо мислене, продажби и маркетинг, бизнес планиране и представяне и решаване на проблемите в съответния бизнес. Способност да се организират самостоятелно и / или в екип. Способност да представи ясни бизнес идеи.

Нов иновативен продукт/услуга
Тази награда има за цел да се възнагради стартираща дейност, нов иновативен продукт, процес, услуга или нов начин на дейност. Категорията е за всички фирми, чийто продукт е стартирал в периода януари 2019 г. до декември 2022.
Номинираните продукти/услуги трябда да:
Демонстрират автентични и оригинални идеи.
Демонстрират как е разработен този нов продукт, процес, услуга или нов начин на работа с течение на времето.
Демонстрират новаторска нагласа за успешното въвеждане на нова идея, техника или технология с организацията или пазара.
Има търговска приложимост. Има доказателства за търговски успех.
Демонстрира ползи за клиентите.
Текстът трябва да включва ясно писмено и/или графично с описание на продукта, процеса, услуга или новия начин на работа и нейното развитие.

Устойчиво развитие на бизнеса
Тази награда има за цел да се възнагради бизнеса, който показа отношение към общността, към околната среда и към своя персонал. Наградата е насочена към всички фирми, независимо от размера или периода на дейността.
Награждава се бизнесът, който разреши проблемите с осигуряване на възможности за местния бизнес , наемането на образовани кадри. Показва ангажимент за устойчивост – рециклиране на отпадъци , зелена продукти , енергетиката, транспорт или други целенасочени към околната среда дейности .
Фокусира се върху социалната и корпоративна отговорност – предоставя услуги, които отговарят на нуждите на потребителите, подпомагане на обществени групи или доброволческа дейност като организация.
Участие в инициативи, които носят значителни и осезаеми ползи.

Най-добри клиентски практики
Тази награда има за цел да възнагради приноса на фирмите по отношение на клиентското обслужване и насоченост към нуждите на потребители.
Номинира се мениджър на фирма, която демонстрира високо ниво в обслужването на клиенти. Разполагаща с ефективни маркетингови стратегии за тяхната целева клиентска база .
Фирма, която показва гъвкавост и способността да се адаптира към бързо развиващи се тенденции на потребителите.

Бизнес практики с благотворителни инициативи
Поощряват се бизнес практиките, продуктите и услугите, които имат насоченост към благотворителни каузи и иницативи.

Международно признание
В тази категория попадат малки и средни предприятия, както и едрият бизнес, които за получили международно признание за своите продукти, услуги или дейности.

Голяма/Малка община, с принос в развитието на бизнеса в региона

Тази категория отличава усилията на местната власт в развитието на регионалната икономика. С административни мерки, изграждане на добра инфраструктура, включване на фирми от региона в изпълнението на общински проекти и други.
Агенцията инициира и реализира годишните награди за луксозно строителство Luxury Property Awards и на медийните награди Media Awards. ПР-агенцията е организатор и на други престижни събития като Балканските награди за Туристическа Индустрия, Националните Медицински Награди и на Черноморските Оскари.