Реновираният площад на община Мирково е финалист за Строителните награди 2024

Връчват отличията на 4 октомври в 5-звездния Hyatt Regency Sofia

Местната власт, допринесла за благоустройството и реновацията на малки и големи общини, ще бъде отличена от XIV-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2024. Лидерите в луксозното строителство, архитектурата и дизайна се срещат на 4 октомври 2024 в 5-звездния Hyatt Regency Sofia, напомнят организаторите Global Media и VIP COMMUNICATION. 
Финалист за златните статуетки на годишните строителни награди е реновираният площад на община Мирково, финансиран по проект „Реконструкция и благоустройство на централна част на с. Мирково“. Стойността му е 1 200 808,49 лева с ДДС. Освен величествената фигура на поп Недельо – кръстоносец в хвърковатата чета на Георги Бенковски, духовник и учител, будител и революционер, в централната част на селото са издигнати скулптури на 7 дечица, които олицетворяват бита на българина и на хората в планинския регион. Те са разположени във водна каскада пред входа на Общинска администрация Мирково, а скулптурите са дело на арх. Александър  Хайтов.
Село Мирково е административен център на община Мирково в Софийска област. Включва селата Мирково,  Бенковски, Буново, Смолско,  Каменица,  Илинден, Брестака, Плъзище, Преспа, Хвърчил и Черковище. Мирково е село в Западна България, разположено там където планината целува равнината, между полите на Стара планина и Средна гора, орисана от вечната магия на живописната природа.

Дългогодишният кмет на общината – Цветанка Йотина, работи в местното самоуправление повече от 25 години. Преди да поеме общинската власт е била общински съветник и председател на ОбС Мирково. През 2007 г. се кандидатира и е избрана за кмет на Община Мирково. За успешното ръководене на управленския си цикъл получава множество отличия, награди и признания.

Златен спонсор на събитието е най-големият български онлайн магазин за фамилни, сглобяеми басейни и оборудване за басейни – Басейни.нет. Партньори на Строителните награди са Камарата на архитектите в България, Националната строителна федерация, Международната академия на архитектуратата и други.
Снимки: Община Мирково