ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ СЕДМИЦАТА НА ИТАЛИАНСКАТА КУЛТУРА В БАЛЧИК

С голям интерес премина шестото издание на Седмицата на италианската култура, проведено в културен център „Двореца“ в Балчик. Специални гости на откриването на 21 юли, което започна с изложбата „Светът на операта в картини“ и концерт на Държавна опера-Варна с гост-солист Киара Таркуини от Италия, бяха Посланичката на Италия в София Н. Пр. Джузепина Дзара, директорът на Италианския културен институт в България Мария Маца и консулският кореспондент във Варна Антонио Таркуинио.

Изложбата „Светът на операта в картини“ е част от проекта за културен обмен „Операта – музикалната живопис“, организиран от Почетното консулство на Италия във Варна с консулски кореспондент Антонио Таркуинио и консултант по културна дейност Димитър Стойнов в сътрудничество с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт и под патронажа на Министерството на културата на България. Цикълът „Операта – музикалната живопис“ е ежегодна платформа за тематични концерти-изложби на български и италиански творци и изпълнители на оперни и визуални изкуства.

През следващите месеци творбите от експозицията ще бъдат изложени в различни художествени пространства, сред които Арт-галерия „Ларго“ – Варна и залите на Драматичния театър във Варна (през август), Музей „Борис Христов“ в София (през октомври) и дворец „Роспилиози“ в Рим (през ноември). През декември ще се завърнат отново във Варна за последното събитие за годината – Коледния галаконцерт на Държавна опера-Варна.