ИСУЛ отбелязва 25 години на кохлеарната имплантация в България

Събитието ще събере експерти на кръгла маса на 27.09 в Ларгото

Кръгла маса и специално събитие, посветени на 25-годишнината от въвеждането на кохлеарната имплантация в България, ще се проведат на 27 септември в Ларгото на София (под купола с разкопките от старинна София).
Кръгла маса за медицинската технология, която променя живота на хиляди хора със слухови проблеми, ще започне от 17 ч., а специалното събитие започва от 19 ч. След кръглата маса с най-изявените специалисти в България, ангажирани с кохлеарната имплантация, гостите ще се запознаят с историите на деца и родители, чийто живот е бил променен, благодарение на възможността за възвръщане на слуха.
Слуховата загуба е сериозен здравен проблем, който засяга широк кръг от хора в
България и по света
– по официални данни от 1000 новородени, между 1 и 3 деца всяка година се раждат с пълна глухота. А около 34 хиляди души в България (0.5% от населението) живеят с пълна глухота.
 Двама от всеки трима души над 65 години имат сериозни слухови проблеми. Световната здравна организация предупреждава, че над 30% от населението на планетата изпитва слухови затруднения, като 6.4% страдат от средна до пълна глухота.

Основната цел на събитието е да подчертае значимостта на кохлеарната имплантация
като решаваща стъпка
в слуховата рехабилитация. Партньор на инициативата е Сентилион, официален представител на MED-EL за България. Компанията предлага най-съвременните слухови имплантантни системи, които връщат слуха на стотици хиляди хора по света и са помогнали на повече от 700 души в България. Технологиите,
които Сентилион представя, възстановяват слуха и подобряват качеството на живот.
Участници в кръглата маса ще бъдат проф. д-р Диана Попова – ръководител на Референтен център за кохлеарна, имплантация и слухови нарушения към Клиниката по УНГ болести, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. д-р Спиридон Тодоров – началник на Клиниката по УНГ болести, УМБАЛ
„Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. д-р Венцислав Цветков – ръководител на Клиниката по УНГ болести – ВМА в София и други.

Снимки: ИСУЛ