Кметът на Царево Марин Киров: Работим по проекти за над 20 милиона лева

Отчитат в курорта пълна леглова база за летния сезон

Марин Киров е кмет на община Царево от 2023 г. Завършил е юридическо образование в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Практикуващ юрист е от 2010 г., бил е ръководител на консултантско дружество за правни услуги и бизнес анализи. От 2021 г. е зам.-кмет на Царево с ресор обществен ред и сигурност, благоустрояване, екология и чистота.  

С активнаата си работа по подобряването на региона след поемането на мандата от новия кмет и неговия екип, общината получи високите оценки на журито на Черноморските награди, които ще бъдат връчени на 6 септември в Приморско, и е финалист за златните статуетки.

 – Г-н Киров, в разгара на летния сезон какви са резултатите за общината спрямо туристическия поток и сравнявайки с предишните години?

Туристическият сезон в цялата община е оптимален и от високите нива преди пандемията от ковид. Легловата база е запълнена, прави впечатление намалената покупателна способност на туристите, но това е нормално на фона на продължаващата години политическа криза в държавата.

– Още от началото на лятото започна активен събитиен сезон в Царево, като голям интерес имаше към първото издание на „Царево спортува“. Събития имате и през септември – очаквате ли много гости и в края на летния сезон?

Сезонът по нашето Черноморие е изцяло зависим от ваканцията на учениците и след 15 септември се наблюдава отлив. До тогава и с нашия Рибен фест на 7  септември традиционно има туристи, след това остават само тези от туристите, които са и собственици на имоти на територията на общината.

–  Община Царево  има над 21 плажа, които са подходящи за всякакъв тип туристи. Как се поддържа инфраструктурата и предвиждате ли повече реклама на природните богатства на Царево?

Работим усилено по всички медийни, информационни и рекламни канали за привличане на туристи, но има нещо много по-важно, което припознаваме като приоритет. Когато туристите пристигнат в населено място от общината, да сме осигурили чистота, инфраструктура, здравеопазване, развлечения и културна програма. Затова и в първата година на мандата стартирахме проекти за над 20 милиона лева, нещо което не се е случвало до момента, в различни инфраструктурни обекти – пътища, водопроводи, друга инфраструктура. Изграждаме медицински център, спортни съоръжения, защото осъзнаваме, че туристите са не просто хора, които идват на плаж или на концерт, а заслужават благоприятна среда.

–  Извън летния сезон предвиждате ли разширяване на туристическия продукт с още културни и спортни събития? 

Вече имаме ново събитие извън сезона, чието първо издание през 2023 г. веднага в началото на мандата, беше много успешно. Ще развием нашия Коледен фестивал, но работим и по изцяло нова културна и фестивална програма за 2025 г.

–    Какви са резултатите от началото на лятото в курортите извън Царево, които са част от общината – събитийният календар обхваща всички съставни населени места по крайбрежието – Ахтопол, Синеморец?

Целта, която си поставяме изобщо в управлението на общината е и културната програма, и инфраструктурните проекти да засягат всички населени места. Затова още през тази година създадохме много събития извън общинския център – концерти и спортни мероприятия в Ахтопол, Лозенец, Синеморец, фестивали по странджанските села Изгрев, Бродилово, Кости, Кондолово.

–        След наводненията от миналата година, преди да станете кмет, имаше големи щети за туризма и бизнеса в региона. Как се справихте, за да стартирате успешно летния сезон?

Туристическият сезон не зависеше от падналия мост, защото имахме три обходни маршрута за автомобили и пешеходна крайбрежна алея. Мостът за кв. Василико вече е готов, но продължава работата по другите обекти – мостове, язовири, пътища. Работата е обемиста, касае множество съгласувания и процедури. Материалните щети ще бъдат възстановени.

–        Бумът на строителство в морските курорти как се отразява в община Царево? Успявате ли да запазите региона като по-зелен и опазен от презастрояване?

В нашата община не се наблюдават инвестиционни намерения за огромни комплекси, преобладават комплексите от къщи, малките сгради. Затова и не може да се говори за презастрояване.

–        В едно интервю казвате, че в региона на Царево търсенето е предимно за малки семейни къщи, вили, малки апартаменти в градските части. Това ли е причината за липса на презастрояване?

Пазарът е този, който определя инвестициите и за момента няма търсене на големи хотели и комплекси. Хората предпочитат да купуват градски апартаменти, къщи, вили. Все по-предпочитани за туристите са законните къмпинги.

–        В медиите имаше информация за намерението на SiteGround да изгради по-различно ваканционно селище с три звезди – проект на „Еко камп“, върху територия от над 100 дка. Какво се случи с този проект?

Той все още е на етап екологична оценка, преди да бъде внесен в община Царево.

– В общината вече има един пример за подобна инвестиция – къмпинг „Гардения“. Той се намира до село Лозенец, близо да плаж „Корал“. Малко общини могат да се похвалят с такъв тип туризъм на европейско ниво. Това ли е новото търсене на туристите – не хотели, а малки къщи и луксозни каравани?

Категорично да, има интерес към подобни места. В случая, това, което ме впечатли е, че инвеститорът не реализира разрешение за строеж на огромна сграда на брега на морето, а реши да изгради един модерен къмпинг с много пространство и със съвсем друга концепция.

–        Как върви законната процедура за къмпинг „Якото място“, който е изцяло незаконен, с над 150 незаконни бунгала, които са констатирани? Ще има ли санкции и за незаконните обекти в Арапя, във Варвара и  Синеморец?

Якото място ще бъде съборен, процедурата започва веднага след падане на строителната забрана. Навсякъде където има констатирани незаконни обекти ще бъдат съборени – те са нелоялна конкуренция на хотелиерите, които си плащат данъците, нямат никаква принадена стойност.

Кои са традиционните туристически пазари в Царево и предвиждате ли реклама и в други държави, с цел разширяване на пазара?

Наши гости са предимно българските туристи, което е радостно и трябва да се стремим да запазим тази тенденция. Разбира се, ние сме гостоприемни и за туристите от други държави, поддържаме добри контакти и участваме с реклама на външни пазари, на международни туристически борси и др.

–        За всяка община основни методи за финансиране са европрограмите. Как Царево усвоява европейските средства и какво предстои да изграждате за следващите летни сезони?

Основният инструмент за финансиране на общините към момента не са европейските програми, а по-скоро правителствената програма, която беше въведена с последния държавен бюджет. По нея успяхме да включим дванадесет важни за нас проекта, сред които основен ремонт на пътя до село Бродилово, изграждане на модерна спортна зала в гр. Царево, водопровод на село Варвара, проектиране на пречиствателни съоръжения на село Синеморец и Варвара, проектиране на водопроводи по селата в Странджа и др. Изключително важен обект, по който работим е и новият Медицински център в Царево, който да обслужва цялата община – предстои класиране на фирма изпълнител и работите по довършване на центъра могат да започнат.

Фокусирали сме се върху темата пристанища и лодкостоянки – презаверяваме разрешението за строеж на Рибарско пристанище „Мичурин“, проектираме ремонт на лодкостоянките в Лозенец и Ахтопол.

Едно интервю на Патриция Кирилова

Снимки: Община Царево