Успешен бизнес форум в Молдова събра партньори въпреки войната в Украйна

Международен бизнес форум „Културно-историческо наследство и забележителности на Болградската община“, проведен в град Кагул, Молдова, се състоя в рамките на проекта „Развитие и популяризиране на общото наследство“, с участието на държави партньори по проекта – Украйна, Румъния и България. В международната трансгранична проява взеха участие над сто души от трите държави, а гости на форума бяха и представители на Кагул и Тараклия (Молдова).

Семинарът се организира под егидата на Болградския общински съвет. В него взеха участие представители на местното самоуправление и обществени организации от Болград, Генерал Тошево и Мурфатлар. Проектът е със срок две години. Поредното събитие трябваше да се проведе в Болград, но заради войната за втори път украинската страна го осъществява в съседна Молдова“, разказа Галина Иванова, директор на Българския център в Болград и един от участниците в проекта от украинска страна. 

Това е възможност не само да се възстановят културни и архитектурни обекти, но и за обмяна на идеи и сътрудничество между трите общини на Болград, Мурфатлар и Генерал Тошево. В Болград проектът не е изпълнен докрай, защото в страната се водят бойни действия. Предстои да бъде завършен ремонтът на паметника на културата и архитектурата – „Лятната къща“ на Малевински. Българският център е включен в проекта в качеството си на организатор на културни прояви, бизнес форуми, семинари. За съжаление, сега няма как да организираме това в града“, допълни г-жа Иванова.

Болградската община представи туристически локации на град Болград, сред които са „Балкански ястия“, центърът за производство на различни видове мед, както и семейното производство на кашкавали и сирена от с. Табаки. 

Културата на многонационалния регион бе демонстрирана от Областния център за българска култура в Болград и Гагаузкия културен център от с. Виноградовка. Дейността на Българския център показахме в снимки от различни събития и издадени от нас книги. Семейство Дукови от с. Криничное представиха различни видове обредни хлябове от българския народен календар в Бесарабия. Половинчасова концертна програма беше изнесена от солисти към Центъра за култура и отдих на Болградския общински съвет и танцовия ансамбъл „Вдъхновение“ на Болградската община, които представиха песни и танци на украинската култура“, допълни Галина Иванова.

Снимки: Областен център за българска култура в гр. Болград