Банско Джаз Фестивал‘2024 напълни зимен курорт с концерти и впечатляваща програма

Музиканти от цял свят се качват на сцената на града

dimitaraleksov.com

Новаторското използване на технологията loop, което поволява на вокалистката да създава разнообразни аранжименти в множество жанрове като поп, рок, фънк и джаз представи турският квартет Джерен Темел на сцената на Банско Джаз фестивал 2024. Зимният курорт за поредна година е препълнен в разгара на лятото с гости и показва добрите примери в развитието на ивент туризма у нас.

На главната сцена не липсваха и джаз стандарти, сред които се открои прочит на класическата пиеса на Уейн Шортър Infant Eyes. Изключително отдадената джаз-певица Джерен Темел свободно разходи публиката в своя космос, съчетал класическата традиция на вокалното пеене в джаза с модерния стил neo soul. С чистия си и устремен глас, съпроводен от музиканти с истински свободен дух, Джерен Темел звучеше като урок по джаз-музициране.

Гостите на Банско аплодираха и Дойкин-Кърпаров квартет, създаден през 2017 г. от дългогодишните приятели и музикални партньори за поредица от изпълнения в Берлин, Германия. Музиката на квартета съчета на Голямата сцена българските ритми и мелодии с традициите на джазовия идиом. Майсторството в свиренето на квартета граничеше с перфекционизъм, съизмерим с този на световен клас музиканти. През пролетта на 2024 г. квартетът записа дебютния си албум, който ще бъде издаден по-късно тази година. Композиции от него бяха представени и във втората вечер на джаз-фестивала в Банско.

На сцената се качи и Камила Джордж – саксофонист от Великобритания, с нигериийски произход. Визионер и новатор, със силни културни корени, Камила Джордж и нейният квартет демонстрираха в Банско любовта си към смесването на африканска и западна музика. Музиката на Камила Джордж има силна връзка с нейната нигерийска идентичност. Третият ѝ студиен албум Ibio Ibio е почит към народа Ибибио от югоизточното крайбрежие на Нигерия.

Част от този албум беше представен и пред публиката на Банско Джаз Фестивал‘2024. Концертът на Камила Джордж беше и финалът на втората фестивална вечер, преляла по естествен начин в джем-сешън.

Снимки: Банско Джаз фестивал 2024